Британският външен министър:

Украинската криза е най-тежката в Европа от началото на века

Бивш чешки министър сравни Путин от 2014 г. с Хитлер от 1938 г.

Уйлям Хейг

Ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века. Това заяви в понеделник първият дипломат на Великобритания Уилям Хейг в интервю за ББС, цитирано от Франс прес.

"Трудно е да се класират нещата, но това със сигурност е най-тежката криза в Европа през 21-и век и за нея ще са потребни всичките ни дипломатически усилия", заяви в Киев британският външен министър, който разговаря с новите украински власти. Той предупреди Москва, че военната намеса в Крим ще доведе до "съществени загуби".

След като обяви в неделя, че Лондон няма да участва в подготвителните срещи за форума на Г-8 през юни в Сочи, Хейг каза, че днес (в понеделник) европейските външни министри ( на извънредна среща в Брюксел - бел. ред.) ще обсъдят и други мерки помежду си, както и "със САЩ, Япония, Канада и други нации".

"Светът не може да го допусне. Светът не може да заяви, че всъщност е приемливо да погазиш по този начин суверенитета на друга една нация", добави Хейг. Той настоя "Русия да покаже, че зачита суверенитета и независимостта на Украйна".

Британският дипломат напомни предупреждението на американския държавен секретар Джон Кери, че Русия може да изгуби мястото си в Г-8.

"Страните от Г-7 са напълно способни да си сътрудничат без Русия и ще се насочват все повече натам, ако не се постигне решение", предупреди Хейг.

Той призна, че Русия има право да държи войски в Крим, но "когато са извън своите бази, те трябва да действат със съгласието на украинските власти. Русия трябва да се върне към това положение", допълни британският министър.

Същевременно САЩ настояха в Украйна незабавно да бъдат изпратени наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Изявлението, придружено със сурова критика срещу Русия, бе направено на специална среща на ОССЕ във Виена, предаде Франс прес.

Наблюдателната мисия трябва да положи усилия, "гарантиращи защита на правата на малцинствата", и "да следи зачита ли се териториалната цялост" на страната, поясни пред колегите си посланикът на САЩ Даниъл Беър. В неделя НАТО поиска в Украйна да бъдат изпратени международни наблюдатели с оглед да се намери мирен изход от кризата, напомня агенцията.

Американският посланик повтори днес с твърде остър тон упреците на Вашингтон към Москва. Той изброи най-малко шест международни договора и спогодби, нарушени според САЩ "от Русия в действията ѝ в Украйна и срещу Украйна".

Руската федерация "директно погазва" според него "точно същите задължения и ангажименти", за чието спазване често е приканвала в "твърди изявления".

Във вторник в Киев ще пристигне шефът на американската дипломация Джон Кери, за да подкрепи новия украински режим с оглед "окупацията" на Крим от Русия - действия, заради които Вашингтон започна да наказва Москва.

Вече са анулирани насрочени срещи с икономически характер и посещение на руска делегация, планирала енергийни преговори във Вашингтон. Под въпрос е и предстоящ форум за военното сътрудничество.

Външните министри на Белгия, Холандия и Люксембург ще пътуват на 10 март до Киев, съобщи медийната група RTL. Министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс
коментира в понеделник напрежението в Украйна, като посочи, че позицията на белгийските власти не подкрепя изключването на Русия от Г-8, нито от други международни организации. Според него международните форуми, в които Русия е привлечена - Съветът НАТО-Русия, Г-8 - дават поле за диалог с Москва.

Белгийският министър очаква напрежението в Украйна, особено в Крим, да спадне, но коментира, че причината за неговата поява е в руската страна.

От своя страна френският външен министър Лоран Фабиюс посочи пред RTL, че ако бъде потвърдено, че руският президент Владимир Путин приема да бъде създадена "контактна група" за кризата в Украйна, това ще означава "напредък". Официалният отговор на Москва се очаква н рамките на деня, добави Фабиюс, като се позова на своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Според кабинета в Берлин Путин е приел предложението на канцлера Ангела Меркел да бъде формирана "контактна група", която да започне "политически диалог" за Украйна под
ръководството на ОССЕ.

"Крим фактически е под руски контрол", заяви Лоран Фабиюс и добави, че "да се разположиш в една страна в нарушение на международното право, значи да престъпиш международния закон".

Според него обаче е преждевременно да се говори за преразглеждане на договорените френски оръжейни доставки за Русия, включващи боен кораб клас "Мистрал".

А в интервю пред австрийския вестник "Йостеррайх" бившият чешки външен министър Карел Шварценберг сравни руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер, предаде Франс прес.

"Събитията в Украйна означават, че историята се повтаря", казва Шварценберг в интервюто. Той напомня нашествията на нацистка Германия в Австрия, Чехословакия и Полша през 1938 и 1939 г., като добавя: "Путин действа по същия принцип като Адолф Хитлер".

"Той искаше да завладее Крим и имаше нужда от претекст, затова обясни, че (там) потискат неговите сънародници", казва Шварценберг пред австрийския всекидневник. Руснаците изобщо не са обект на дискриминация в Крим, добавя той.

"Когато Хитлер поиска да анексира Австрия, обясни, че там потискат германците", заявява Шварценберг - проевропейски чешки политик от десницата, бивш външен министър от 2007 до 2009 и от 2010 до 2013 г. Според него Европа трябва да преговаря с Путин и "ясно да му заяви, че няма да остави без внимание това нарушение на закона".

Споделяне

Още от Свят