Украинската криза вреди на популярността на Обама в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама получава ниски оценки за реакцията си на руското нахлуване в Украйна. Освен това повече от всякога са американците, които не одобряват като цяло действията на президента, показва ново проучване на Асошиейтед прес и института за социологически проучвания Джей еф Кей.

Досега външната политика не пречеше на популярността на Обама по време на втория му мандат. Републиканците отдавна критикуваха президента, че е прекалено слаб и не налага влиянието на САЩ по света, но мненията като цяло бяха разделени приблизително по равно.

Сега обаче одобрението за външната политика на Обама спадна до най-ниското си равнище от 40 на сто. Въпреки това основната му тактика за кризата в Украйна - налагането на икономически санкции на ключови руски фигури - е получила силна обществена подкрепа. Близо 9 от всеки 10 американци подкрепят санкциите, обявени в отговор на анексирането на Кримския полуостров от Русия. Около половината от тях смятат, че санкциите са точно такива, каквито е необходимо, останалите искат по-тежки санкции.

Повечето демократи смятат, че санкциите са каквито трябва, а републиканците искат засилването им.

57 на сто са недоволни от представянето на Обама по време на кризата в Украйна, а 54 на сто - от отношението му към Русия. Само 20 на сто обаче подкрепят финансова помощ за Украйна, а една трета са против. Идеята САЩ да окажат на Киев военна помощ срещу Русия е непопулярна.

Общо неодобрението към действията на Обама като президент достигна рекордните за него 59 на сто. Това е по-малко от неодобрението от 72 процента, изразено през октомври 2008 г. към Джордж Буш-младши, но данните въпреки това са предупреждение за Демократическата партия преди изборите за Камарата на представителите и Сената през ноември.

Американците вече не са сигурни коя от двете партии искат да контролира Конгреса. През януари демократите имаха малка преднина.

Американците са най-недоволни от Обама заради начина, по който се справя с федералния бюджет, имиграцията и икономиката, показва проучването, проведено на 20-24 март с участието на 1012 случайно подбрани пълнолетни американци. Допустимата статистическа грешка е 3,4 на сто.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?