Украинската опозиция иска оставка на кабинета заради газовото споразумение

Опозиционна коалиция в Украйна поиска оставката на правителството ден, след като бе сключено споразумение между Киев и Москва, което сложи край на газовия конфликт, но води до фактическо удвояване на цената на синьото гориво, купувано от Украйна, предаде Франс прес в четвъртък.

"Сегашната обстановка не дава право на правителството да продължи да изпълнява функциите си", заяви коалицията "Не так!" ("Не така!"), близка до режима, свален от Оранжевата революция в края на 2004 година.

Оглавявана от бившия украински президент Леонид Кравчук, който бе държавен глава на Украйна преди Леонид Кучма, коалицията ще участва в парламентарните избори през март, като залагаше на картата на трудностите по уреждането на газовата криза, отбелязва АФП.

"Не так!" обединява редица центристки партии, някои от които са парламентарно представени. Една от тях е партията на Виктор Янукович, несполучилия съперник на Виктор Юшченко в надпреварата за президентския пост в края на 2004 одина.

Същата коалиция силно разкритикува споразумението с Москва, което, според нея, "заплашва да унищожи икономическия потенциал на Украйна", да предизвика "икономически спад на страната и масова безработица". Опозиционното обединение обвини властта и в "непрофeсионализъм и антипатриотизъм".

Русия и Украйна постигнаха през нощта във вторник срещу сряда споразумение за цените на природния газ, доставян на Киев, което сложи край на "газовата война", довела до спад на оставките на синьо гориво за Западна Европа, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят