Украинската опозиция с акция в подкрепа на Юлия Тимошенко

Украински опозиционери организираха край сградата на парламента митинг с искане да бъде приет закон, който да разреши на бившата премиерка Юлия Тимошенко лечение в чужбина, предадоха осведомителните агенции в четвъртък

Тимошенко излежава 7-годишна присъда за злоупотреба с власт, която ѝ бе издадена преди две години, ЕС оприличи процеса срещу нея на съдебен произвол.

Опозиционни политически сили в Украйна - "Отечество" на Тимошенко, УДАР, "Свобода" и други, мобилизираха свои симпатизанти, за да накарат Върховната рада да реши случая с лидерката на опозицията. Участниците в митинга издигнаха плакати с надписи "Свобода за Юля!", "Евроинтеграция за Украйна!".

"Дойдохме, за да подкрепим евроинтеграцията на Украйна, подписването на споразумение за асоцииране с Евросъюза на срещата във Вилнюс. Настояваме да се приеме закон за освобождаването на Тимошенко, което властта се опитва да не допусне", заяви Виталий Кличко, лидер на партия УДАР.

Очаква се парламентът да започне разглеждането на законопроекти за лечението на осъдени лица в чужбина; от решението може би ще зависи механизмът, който ще се използва за освобождаване на Тимошенко. Кличко заяви, че на заседанието са обещали да присъстват Пат Кокс и Александър Квашневски от мониторинговата мисия на Европейския парламент по "случая Тимошенко", пристигнали снощи в Украйна.

Сградата на парламента и правителственият комплекс до нея са под засилена охрана. Територията около тях е отцепена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят