Украинската опозиция ще търси международна помощ за кризата с невалидния вот

Украинската опозиция ще се обърне към международни посредници, ако до тази вечер не бъде отбелязан напредък в преговорите с управляващите за политическата криза в Украйна, предаде АФП.

"Ако не получим отговор на нашите искания, ще обявим прекъсване на преговорите и ще потърсим намесата на международни посредници", каза депутатът от опозицията Роман Зварич.

Конгрес на народните представители и депутатите в местните съвети от югоизточна Украйна се провежда в Северодонецк. Във форума участват около 4000 души, министър-председателят Виктор Янукович, кметът на Москва Юрий Лужков и представителят на посолството на Руската Федерация в Украйна Анатолий Корсун. До късната неделна вече обаче конгресът не излезе в решение как да се консолидира властта след политическата криза в страната, назряла около вторият тур на президентските избори, които бяха признати за невалидни от парламентът на Украйна.

В събота законодателният орган прие резолюция, според която вотът е преминал с многобройни нарушения и такива, които не отговарят на волеизявлението на народа. В нея е изразено недоверие в Централната избирателна комисия и се предлага новият вот да бъде на 12 декември. За същата дата се обяви и кандидатът за поста на държавния глава от опозицията Виктор Юшченко.

Окончателната дата за прегласуването обаче ще стане ясна след внасянето на промени в избирателното законодателство, обясниха от правната служба на парламента, цитирани от ИТАР-ТАСС. В резолюцията депутатите приеха, че да 1-3 декември трябва да се подготви законопроект за политическа реформа. На 30 ноември пък трябва да се разгледа създаването на временна комисия за разследване на нарушенията в избирателния закон и обстоятелставата при преброяването на резултатите от президентските избори.

Паси готов да прати още наблюдатели на ОССЕ в Украйна

Приветствам диалога, установен в усилията да се реши създалата се кризисна обстановка в Украйна. Това заяви външният министър на България и председател на организацията ОССЕ Соломон Паси преди да отлети за Хага, където на 29 и 30 ноември ще участва в среща на външните министри на държавите от Евро-средиземноморското сътрудничество.

Паси припомни, че от името на ОССЕ вече е изразил загриженост за начина, по който са проведени изборите в Украйна. Разбирам поривът на мнозина у нас, позицията на българското правителство да бъде далеч по-крайна отколкото беше тази, която ние представихме, коментира външният ни министър. Според него обаче ние трябва да си даваме много ясно сметка, че България в момента говори от името на 55 страни-членки на ОССЕ. Трябва да се съобразяваме с консенсуса, който съществува в тази организация, допълни Паси.

Като организация ОССЕ, макар че няма мандат да се произнесе дали изборите трябва да бъдат повторени или не, в случай, че се стигне до такова решение, ще изпрати по-голям брой наблюдатели отколкото досега, заяви Соломон Паси.

Споделяне

Още от Свят