"Независимая газета":

Украинската политика на ЕС: морковът е призрачен, но тоягата - налице

Украинската политика на ЕС: морковът е призрачен, но тоягата - налице

ЕС обеща на Киев морков и намекна за тояга, коментира руският "Независимая газета" срещата на европейските външни министри в понеделник.

 

Министрите настояха украинските власти да формират ново правителство с участие на опозицията, да осъществят конституционна реформа и нови президентски избори. И тушираха американската идея за включване на ООН в уреждането на украинската криза с предложение да участват също Съветът на Европа и ОССЕ.

 

Съперничеството между САЩ и ЕС кой да командва на "украинския фронт" обаче съсипва стратегията на Брюксел и на стоящия зад него Берлин. Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън заяви пред външните министри, че разработването на съвместна програма за икономическо подпомагане на Украйна далеч не е приключило.

 

Вашингтон и МВФ, чиито средства също ще се търсят, не бързат.

 

Според Аштън Европейската комисия "контактува по въпроса с много други държави и институции" - може би в търсене на резервен вариант, посочва "Независимая газета", цитиран от БТА.

 

Според шведския външен министър Карл Билд ЕС "прилага по-скоро моркова, а не тоягата" към Украйна. Морковът - ако става дума за икономическо съдействие, е толкова призрачен, че направо не се вижда. Преговорите, съпроводени с едностранни условия, също не приличат на почерпка.

 

Тоягата обаче е налице, съвсем осезаема. Европейските министри решиха да не налагат на Украйна санкции, но ги държат в резерв. И ще ги задействат, ако украинският президент Виктор Янукович не изпълни исканията на опозицията и очакванията на ЕС, прогнозира всекидневникът.

 

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле е готов да посочи на Украйна верния път, пише "Независимая газета" в друг материал.

 

Фюле за пореден път ще разговаря в Киев с Янукович.

 

Вероятно пак ще се опита да обясни на украинския лидер, че трябва да направи отстъпки на общественото протестно движение. Колко успешен ще е опитът - ще разберем в четвъртък и петък, когато е насрочено извънредно заседание на Върховната рада.

 

Фюле ще остане в Украйна и от изводите му до голяма степен ще зависят по-нататъшните действия на ЕС, отбелязва вестникът.

 

Той припомня, че цялата минала седмица парламентът прекара в спорове за конституционна реформа, която да ограничи президентската власт и да разшири пълномощията на парламента.

 

Според някои депутати дебатите може да продължат, може да се обсъжда и ново правителство след оставката на кабинета Азаров през януари, но може и да се формира ново мнозинство в самата Върховна рада.

 

"Засега се преговаря по всички насоки и на различни нива", твърди независим народен представител.

 

"Политическите игри около конституционната реформа", в които са увлечени властта и опозицията, "говорят за неадекватна оценка на ситуацията, незрялост и безотговорност на политиците", коментира украинският политолог Виталий Бала.

 

Протестното движение иска радикални реформи. Според анкетите близо един милион души - немислимо число за миролюбивото украинско общество, са готови да идат на барикадите с оръжие в ръце. Зад тях стоят нови милиони - бъдеща втора вълна от протеста. Страната е на крачка от неплатежоспособност, икономиката полита към пропастта. Една искра - и всичко ще избухне. А политиците действат хаотично, рефлекторно, реагират на положението от вчера, не предвиждат утрешните събития, предупреждава анализаторът. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?