Украинската полиция отново задържа Михаил Саакашвили

Украинската полиция отново задържа Михаил Саакашвили

Украинската полиция отново задържа бившия грузински президент и настоящ опозиционен лидер Михаил Саакашвили, който преди дни успя да се измъкне драматично от арест, благодарение на намесата на негови привърженици. Това съобщи във "Фейсбук" генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко, цитиран от световните агенции.

Специални части са задържали и отвели в ареста 49-годишния политик, бивш губернатор на Одеска област, който бе съюзник на президента Петро Порошенко, но в последствие се обърна срещу него.

"Както бе обещано, силите за сигурност направиха всичко по силите си да избегнат крайно насилие и кръвопролитие", добави Луценко.

Повторното залавяне на Саакашвили бе извършено след няколко дни игра на котка и мишка с властите. Във вторник бившият грузински президент се покатери на покрив, докато бягаше от полицията, а след това негови привърженици влязоха в сблъсъци със силите за борба с безредици и измъкнаха Саакашвили от полицейския микробус, с който бе отведен от дома си. 

Оттогава властите го издирват заради подкрепа за престъпна организация, наред с други обвинения, включително, че е получил пари от живеещия в изгнание в Русия бивш украински президент Виктор Янукович, за да организира държавен преврат.

Бившият му съюзник Порошенко му помогна да отиде в Украйна през 2015 г. и да стане губернатор на Одеска област, но година и половина по-късно Саакашвили подаде оставка и обвини президента в корупция.

Докато Саакашвили бе извън страната преди няколко месеца, Порошенко му отне украинското гражданство. След това той влезе нелегално в Украйна през септември, прекосявайки полско-украинската граница, където избухнаха сблъсъци между негови поддръжници и украинските власти.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?