Украинската визита на Борисов приключи с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев

Украинската визита на Борисов приключи с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев

Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи в неделя с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица. На церемонията в Деня на Киев премиерът подчерта, че България е единствената страна, спасила всичките свои  евреи. На събитието присъстваха украинският премиер Володимир Гройсман, както и кметовете на София и Киев Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.

Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по инициатива на българското посолство там. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. 

С церемонията приключи и посещението на Борисов в Киев, което щастливо съвпадна с финала на Шампионската лига между "Реал Мадрид" и "Ливърпул", който българският премиер успя да гледа във ВИП -ложата на киевския стадион "Олимпийски" заедно с Порошенко и Гройсман. Тримата дори си направиха снимка с президента на испанския Кралския клуб Флорентино Перес.

От проведените преди това разговори на Борисов с премиера и президента на Украйна имаше съобщения на правителствената пресслужба, от които стана ясно, че българският министър-председател е акцентирал върху постигането на мир.

"Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и затова полагаме толкова усилия. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира", подчерта Борисов в събота. Той посочи, че изходът от кризата в Украйна е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато. Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.

Важно място в срещите заеха проектите в областта на образованието, посочва още правителствената пресслужба. Борисов припомни, че до момента с българска помощ в Украйна са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност и посочи, че държавата ще продължи да съдейства затова. 

"С министър-председателя на Украйна обсъдихме възможностите за инфраструктурна свързаност между държавите ни, по-конкретно транспортен коридор №4. В Украйна се намира и най-голямата българска етническа общност извън страната, затова е важно сътрудничеството ни в сферата на образованието. Очакваме през есента междуправителствена комисия да разгледа възможностите за подпомагане на обучението в сферата на висшето образование", се казва в съобщение, поместено във Фейсбук страницата на Бойко Борисов.

Преди срещата си с президента Порошенко той информира (пак там): "Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. Това е първото подобно посещение от 14 години насам и възможност за разширяване на двустранните ни отношения. Като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз България работи за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството със страните от Източното партньорство, което ще помогне на процеса на сближаването им с ЕС."

Следващата международна изява на Борисов е в Москва, където той е очакван от Путин на 30 май.

Споделяне

Още от Свят