Украински анализатор прогнозира бърз спад в популярността на Зеленски

Володимир Зеленски

Украински регионален анализатор, добил национална популярност с ранната прогноза за възхода на президента Володимир Зеленски, сега предсказва, че рейтингът на новия лидер бързо ще се изпари, предаде Ройтерс.

Зеленски изигра в телевизионен сериал ролята на учител, който става президент, а после повтори това в реалния живот с категорична победа на изборите през април. На предсрочните парламентарни избори този месец неговата нова партия спечели контрол и в парламента.

Виктор Бобиренко, бивш общински съветник, който ръководи експертна група в сферата на местното управление в северния град Суми, вероятно беше първият, предрекъл в печатна медия възхода на Зеленски. Той го направи в редакционна статия, публикувана през декември 2015 г. във в. "Украинска правда".

Днес обаче анализаторът казва, че до пет години Зеленски ще бъде отстранен от поста, а популярността му ще спадне под 10 на сто.

Ако преди 41-годишният Зеленски беше "актьор, играещ роля, сега той се превръща от момче в човек, осъзнал каква власт притежава", каза Бобиренко за Ройтерс.

"Тази власт идва от украинския народ, който вярва в чудеса. Ние не ходим на църква; отиваме до телевизора. По телевизията хората виждат идол, на когото в момента се молят", каза анализаторът.

Зеленски спечели президентските избори със 73 на сто от гласовете, а неговата партия получи 43 процента миналата седмица, но до две-три години той ще има рейтинг 8-10 процента, не 73 или 43, нито дори 20", каза Бобиренко.

Анализаторът успешно е прогнозирал как ще се развие кариерата и на други украински политици преди това. Няколко месеца след началото на мандата на президента Виктор Янукович през 2010 г. той каза, че приятелски настроеният към Кремъл лидер може да бъде сполетян от съдбата на румънския диктатор Николае Чаушеску, който беше свален с народна революция през 1989 г. Янукович избяга в Русия след народен бунт през февруари 2014 г.

Бобиренко каза, че Зеленски ще се изправи пред същите главоблъсканици като предшествениците си. Много гласоподаватели очакват Зеленски рязко да намали сметките им за отопление и да повиши заплатите и пенсиите им, посочи Бобиренко. Такава щедрост би била в противоречие с ангажиментите на Украйна за реформи, поети пред чуждестранните донори.

Зеленски може също да се опита да изпълни обещанието да сложи край на конфликта в Донбас между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти, отнел живота на 13 000 души за пет години.

В публикацията си през 2015 г. Бобиренко написа, че политическият проект на Зеленски ще бъде финансиран от Игор Коломойски, чийто телевизионен канал излъчваше шоуто на актьора. Двамата имат бизнес отношения, но многократно отрекоха предположения, че Зеленски е длъжник на Коломойски.

Споделяне

Още от Свят