Украински депутат арестуван по време на шествието в Москва в памет на Немцов

Депутатът от украинската Върховна рада Олексий Гончаренко беше задържан на траурното шествие в Москва, съобщи ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи. Самият Гончаренко потвърди на страницата си във Фейсбук, че е бил задържан от полицията малко преди началото на шествието, посочва Франс прес.

"Полицията ме арестува. Не съм скандирал лозунги, не носех нито плакат, нито знаме. Задържаха ме само заради една тениска. Сега ме водят в участъка", писа той в социалната мрежа.

Посланието му е придружено със снимка, на която той е облечен в тениска с лика на Немцов и надпис "Героите не умират" - един от лозунгите на прозападните протести на киевския Майдан през зимата на 2014 г.

Има снимка и от по-късен момент, на която Гончаренко е в килия, с придружаващ текст от неговата пресслужба: "Вече нямаме връзка с Олексий. В комисариата са взели телефона му".

Според телевизия "Россия 24" Гончаренко ще бъде предаден на руския Следствен комитет за разпит във връзка с предполагаемата му роля при пожара в Одеса на 2 май миналата година, при който загинаха над 40 души, главно проруски активисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят