Украински депутат бе ранен при атентат с мотоциклет бомба

Пострадалият Игор Мосийчук обвини Русия, Москва веднага отрече

Украински депутат бе ранен при атентат с мотоциклет бомба

Украински депутат е бил ранен при взрив на мотоциклет бомба в столицата Киев, предаде Ройтерс.

Взривното устройство е активирано точно в момента, когато Игор Мосийчук от украинската Радикална партия на Олег Ляшко е излизал от сградата на телевизия "Еспресо".

Загинали са двама души – охранителят на депутата и случаен минувач, пострадали са и двама полицаи.

Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко коментира, че без съмнение става въпрос за политически мотивиран атентат. Самият Мосийчук пък директно обвини Русия за атаката. "Вярвам, че поръчителите са в Москва, а изпълнителите са в Киев", написа той в профила си във Фейсбук.

Последва моментално опровержение от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитирано от Ройтерс и ТАСС. "Без всякакви съмнения това са признаци на нова антируска кампания, за нещастие обхванала Украйна и Киев", каза Песков по време на конферентен разговор с представители на медиите.

"Както винаги, това са абсолютно неоснователни, голословни, истерични твърдения от Киев, насочени не само срещу Рамзан Кадиров, а и срещу всички, които заемат каквато и да било длъжност в Москва", подчерта Песков.

По-рано съветникът на украинския вътрешен министър Иван Варченко заяви, че чеченският лидер Рамзан Кадиров има интерес от покушението срещу Мосийчук.

Междувременно Марк Грес, помощник на депутата Мосийчук, каза по телевизия "112 Украйна", че той е получил "множество рани от летящи отломки по крайниците, гърба и корема", но няма заплаха за живота му. Охранителят, който е успял да го прикрие с тялото си, е починал в линейката по пътя за болницата, добави Грес. 

От вътрешното министерство определиха взрива като "терористичен акт". Засега от полицията обаче не съобщават нищо за евентуални извършители или за възможните мотиви за покушението.

Споделяне

Още от Свят