Украински конституционни съдии съобщиха за политически натиск

Украински конституционни съдии съобщиха за политически натиск

Петима съдии от Конституционния съд (КС) в Украйна съобщиха във вторник за оказван върху тях груб натиск от страна на управляващата страната проруска коалиция на премиера Виктор Янукович, предадоха световните информационни агенции. До края на седмицата КС трябва да реши дали указът на президента Виктор Юшченко за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори е съобразен със основния закон на страната.

Съдиите поискаха да им бъде назначена охрана и заявиха, че няма да участват в решаването на делото, докато не бъде обезпечена напълно сигурността на съда.

И петимата конституционалисти са от президентската квота. В специално съобщението до медиите те изразиха съжаление, че “някои видни държавни ръководители предварително заявяват публично, че указът е незаконен, при положение, че това могат да решат единствено съдиите от КС”.

"Фактът, че парламентът засилва напрежението, представлява елемент на натиск", заяви съдия Виктор Шишкин. Съдът ще започне от сряда да разглежда конституционността на президентския указ "за дългосрочно разпускане на Върховната Рада". Институцията бе сезирана от 53-ма депутати.

КС на Украйна се състои от 18 съдии - по шестима от квотата на парламента, на президента и на правосъдната система. Решението се взима с най-малко 10 гласа в полза на някое от двете възможни решения.

Във вторник президентът Виктор Юшченко и премиерът Виктор Янукович се срещнаха в пореден опит за изглаждане на позициите. След това украинският държавен глава потвърди отново, че няма да се откаже от решението си за разпускане на парламента и заяви, че до компромис може да се стигне само, ако се проведат предсрочни избори.

Същия ден около 40 000 привърженици на партията проруския премиер вдигнаха палатков лагер на централен площад в Киев в знак на протест срещу президентския указ за разпускане на парламента.

Протестите са възобновени след обявения великденски мораториум. По данни на вътрешното министерство, в милицията са подадени заявки за общо на 750 000 демонстранти – както привърженици на Янукович, така и на Юшченко. Властите предупредиха активистите да не се поддават на провокации.

Милицията съобщи, че проверява данни за възможни незаконни действия. Можело да става въпрос за провокатори, преоблечени като милиционери. Не бе съобщено обаче кой точно би могъл да стои зад подобни действия.

Както Янукович, така и Юшченко неведнъж заявяваха, че искат кризата да бъде решена с мирни средства.

Споделяне

Още от Свят