Украински моряци прехвърлят с луксозни яхти в Европа състоятелни мигранти

Украински моряци прехвърлят с луксозни яхти в Европа състоятелни мигранти

Криминални групировки все по-често наемат професионални моряци от Украйна за изпращане в Европа на състоятелни нелегални мигранти на борда на луксозни яхти, съобщи Ройтерс, цитирайки източници от италианската полиция. Някои от тях пращат по 8000 евро за безопасно прехвърляне в Европа.

Двама такива трафиканти украинци вече са арестувани при опит да вкарат с луксозна 12-метрова яхта 50 пакистанци.

"През последните години престъпни групи започнаха да предлагат "разкошни пътешествия" на надеждни плавателни съдове, управлявани от високо квалифицирани моряци, на цена между 6 и 8 хиляди долара, което е около четири пъти по-скъпо от средната цена за обикновено прехвърляне на мигранти", каза сътрудник на италианските правоохранителни органи.

От началото на 2015 г. италианските власти са задържали 65 украинци, заподозрени в организиране на нелегална миграция. Това е засилващ се феномен, каза италиански полицейски служител. Според него украински моряци се заемат да изпълняват поръчки на престъпните групировки заради сложната социално-икономическа ситуация в родината си, желаейки да спечелят пари и да се установят в чужбина.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?