Украински опозиционни лидери обединяват партиите си от затвора

Украински опозиционни лидери обединяват партиите си от затвора

Украински опозиционен лидер обяви от затвора обединението на своята партия с партията на Юлия Тимошенко, която също е в затвора. Украинската опозиционна партия "Народна самоотбрана" на бившия вътрешен министър Юрий Луценко е решила да се слее с партията "Баткившчина" (Отечество) на експремиера Юлия Тимошенко.

Луценко, който лежи в затвор в Киев, е изпратил обръщение към делегатите на днешния конгрес на "Баткившчина". В обръщението той изразява в качеството си на лидер на "Народна самоотбрана" увереност, че обединението е път към победата и то не партийната, а "победата на здравия разум, на истината, на Украйна и нейния народ".

Луценко подчертава, че е необходимо обединението в "един отбор" на всички демократи в Украйна. Той обаче смята за недопустимо избирателната кампания през тази година да преминава само под знака на неговото и на Тимошенко освобождаване от затвора. "Тя трябва да върви под лозунга за освобождаването на Украйна", заявява Луценко.

На конгреса на "Баткившчина" временният ръководител на "Народна самоотбрана" Арсений Яценюк декларира, че до три седмици ще приключи процесът на обединение.

Делегатите чуха и писмено обръщение на Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда. В него лидерката им призовава за обединение на опозиционните сили в името на победата на парламентарните избори през октомври.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?