Украински съд пусна на свобода руски журналист

Кирил Вишински

Украински съд промени днес мярката за неотклонение, наложена на главния редактор на РИА "Новости Украйна", руския журналист Кирил Вишински, като замени ареста с освобождаване под лична гаранция, предаде ТАСС.

Държан досега под стража в следствен изолатор в Киев, Вишински бе освободен в съдебната зала.

Занапред руският журналист ще бъде задължен незабавно да се явява при поискване в съда или при следовател, да информира властите за промени в местожителството или местоработата си, а също така да не разговаря със свидетели по делото, съобщи РИА Новости.

Вишински беше задържан през май 2018 г. в Киев по обвинение в държавна измяна - подкрепа на сепаратистите в Донбас и незаконна търговия с оръжие. Заплашва го присъда до 15 години лишаване от свобода.

Самият Вишински определи обвиненията срещу него като лъжа и манипулация. Тази пролет над 250 негови колеги от цял свят подписаха обръщение до украинския президент Володимир Зеленски с призив журналистът да бъде пуснат на свобода.

Преди месец канцеларията на Зеленски предложи Вишински да бъде освободен от украинския затвор едновременно с намиращия се в руски затвор украински режисьор Олег Сенцов. Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе заявил, че връщането на Вишински би могло да стане първа стъпка за нормализиране на отношенията между Москва и Киев.

През 2015 г. украинският режисьор Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор при строг режим от руски съд по обвинение в създаване на терористична група, действаща в Крим, анексиран от Русия предната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят