Украински съд пусна под гаранция заподозрян за свалянето на полет МН17

Украински съд пусна под гаранция заподозрян за свалянето на полет МН17

Съд в Киев освободи под гаранция заподозрян в разследването на свалянето през 2014 г. на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В тази катастрофа бяха убити всичките 298 души на борда на полет МН17.

Апелативният съд в Киев освободи под гаранция украинския гражданин Володимир Цемах в замяна на обещанието му да не се укрива и да се явява в съда за гледанията на делото му по обвинение в тероризъм.

Цемах е бил командир на противовъздушната отбрана на сепаратистите в района на Източна Украйна, където беше свален малайзийският Боинг от руска ракета.

Според непотвърдени медийни съобщения Цемах е в списъка на пленници, които Русия иска да бъдат разменени срещу редица украинци, задържани в затвори в Русия, включително 24 моряци, пленени край Крим през ноември.

В публикувано вчера писмо 40 европейски депутати призоваха украинския президент Володимир Зеленски да не предава Цемах на Русия. Във вторник холандските разследващи на свалянето на полет МН17 изразиха желанието той да остане в Украйна за разпит.

Според руски и украински медии задържането на Цемах блокира договаряната от седмици размяна на пленници между Москва и Киев, защото Русия настоява той да ѝ бъде предаден.

"Цемах е ключов заподозрян" в разследването на полет МН17, пишат 40-те евродепутати в писмо, публикувано в сайта ѝ от холандката от унгарски произход Кати Пири, която е организатор на инициативата.

"Поради това поставянето му на разположение и показанията му през международния разследващ екип са от първостепенно значение", настояват европейските депутати.

Самата Пири написа в сайта си, че е странно Русия да иска екстрадицията на украински гражданин. "Това означава, че руското правителство иска да попречи на този заподозрян да се яви пред съда", отбеляза тя.

Боингът на авиокомпания Малейжа еърлайнс, който изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален през 2014 г. от ракета над зоната на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Убити бяха всичките 298 души на борда, в това число 196 холандци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят