Украински висш прокурор напуска заради несъгласие с корупцията в прокуратурата

Виталий Каско обявява пред медиите оставката си.

Висш представител на генералната прокуратура на Украйна подаде оставка заради, по думите му, корупцията и произвола в тази структура на съдебната система, предаде Франс прес.

"Сегашните ръководители на прокуратурата са я превърнали в място, където цари корупцията", заяви заместник-генералният прокурор Виталий Каско, докато четеше известието за оставката си пред медиите на пресконференция.

"Тук не се прилагат правото и законът, а произволът и беззаконието", продължи той, обвинявайки генералния прокурор Виктор Шокин, който е приближен на президента Петро Порошенко.

"Възможностите за създаване в Украйна на истинска прокуратура по европейския модел при сегашното ѝ ръководство са окончателно изчерпани и не виждам никакъв смисъл да оставам на тази длъжност", обобщи Каско.

Това съобщение бе направено по-малко от две седмици след шумната оставка на икономическия министър реформатор Айварас Абромавичус. То бе определено като "удар по напредъка на реформите в Украйна" от посланика на САЩ Джефри Паят.

"Каско беше защитник на промяната в генералната прокуратура. Украйна заслужава прочистена съдебна система, за да се осуетят повсеместната корупция и шуробаджанащина", написа Паят в Туитър.

Генералният прокурор на Украйна от няколко месеца е обвиняван от критиците си, че не прави нищо, за да се бори с корупцията и дори, че я прикрива, особено когато засяга близки до властта олигарси, отбелязва АФП.

Според някои проевропейски медии и политици западняците вече няколко пъти са искали от президента Порошенко да уволни Шокин и са заплашвали да замразят финансовата помощ за Киев в случай на отказ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят