Обкръжени и притиснати от сепаратистите в Източна Украйна

Украински военни се спасяват на руска територия, призна Киев

При връщането си обратно част от тях били обстрелвани от сепаратистите

Украински военни се спасяват на руска територия, призна Киев

Украйна призна, че 311 украински военни и граничари са били принудени заради сраженията със сепаратистите да започнат да се изтеглят по посока на украинско-руски пропускателен пункт и накрая да прекосят границата и да влязат в Русия. Украинските власти поясниха, че военните са унищожили оръжията си, преди да влязат в Русия. Проруски сепаратисти обаче
твърдят, че военните просто са захвърлили оръжието си и те са успели да го вземат.

 

Олексий Дмитрашкивски, говорител на антитерористичната операция на Киев, каза, че украинските военнослужещи не са дезертирали, нито са се предали на руските власти, а са били принудени да отстъпят по посока на руски граничен пункт след опит за пробив от страна на проруските сепаратисти.

 

Според руските федерални разузнавателни служби вчера от Украйна в Русия са влезли 438 украински военнослужещи.

 

Представителят на руските федерални разузнавателни служби Василий Малаев поясни: "Украинските военни дойдоха на руска територия спонтанно. Те не бяха получили заповед от
никого. Ние веднага разбрахме, че те не идват да атакуват границата, защото не бяха въоръжени. Пък и човек трябва да е луд, за да атакува Русия".

Във вторник около 6 ч. сутринта местно време 195 украински военни са тръгнали обратно към Украйна и тогава проруските сепаратисти са открили огън по тях, въпреки че военните не са били въоръжени, заяви Андрий Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

Олексий Дмитрашкивски поясни, че оставащите на руска територия украински военни са настанени в големи палатки на руската армия, разположени насред житни ниви в района на пропускателния пункт "Гуково".

Според Василий Малаев дезертьорите са подсигурени с всичко необходимо, "включително храна и подслон".

 

Обкръжени в източноукраинския "южен котел" без подкрепа от Киев

 

Вестник "Росийская газета" твърди, че украински военни ще продължат да искат убежище в Русия и занапред. "Това не е първият случай, при който украински военни и бойци от киевските специални части търсят спасение на руска територия. Защото вече от седмици украинските военни - от 1000 до 2000 души по различни данни, са притиснати от опълченците до руската граница", описва московският официоз обстановката в зоната, контролирана от сепаратистите.

Остатъците от други части на Киев, обкръжени в източноукраинския "южен котел", също може да последват примера на 438-те украински военни, минали в Русия, прогнозират и
събеседници на вестник "Комерсант" в Киев, цитирани от БТА.


"Тогава украинската групировка, наброявала първоначално към 5000 души, фактически ще спре да съществува - това ще е най-болезненото поражение на Киев от началото на силовата
операция" срещу отцепниците, коментира всекидневникът.


Според негов репортер украинските военни, настанени от ФСС в палатков лагер - на възраст 35-40 години, "не изглеждат морално сломени", "униформите и ръчният им багаж са в ред",
"общуването между войници и офицери сочи, че дисциплината (. . .) е запазена". Дезертьорите обаче се представяли без желание, защото се страхували от наказателно преследване в родината си.

 

Петдесетгодишният Юрий от Киевска област разказал, че подразделението му прекарало близо месец в обкръжение, а от четири дни постоянно било обстрелвано с миномети. Осемдесет на сто от бронираната техника били унищожени. Той снимал с телефон разбития си танк и пратил снимката на своя син, "та да не мисли, че татко му се е предал просто ей така".

 

За "огромни загуби" в силите на Киев говори и 40-годишният Михаил. Според него обкръжените бойци били призовани за 10 дни, уж за "преподготовка на резерва", и "тогава не ставало дума за война".

 

Мнозина войници признали пред кореспондента, че "искат вкъщи и на работа", но не знаят къде ще ги пратят, щом се върнат в Украйна - може би пак на фронта.

 

След като им осигурили душ, чисти дрехи и храна, руските власти върнали в Украйна над 180 от военните, а до едно денонощие колите щели да се върнат и за останалите.

 

Киевският политолог Дмитро Джангиров анализира за вестника бойната тактика на украинската групировка и прави извода, че "командването фактически е пратило хората на смърт". Щом привършили "боеприпасите, храната и питейната вода, украинските военни са били изправени пред избор - да загинат под обстрела, да се предадат на опълченците или да унищожат техниката и да минат в Русия, както са постъпили в крайна сметка", казва той.

 

Силите на Киев, затворени в обръч от сепаратистите, "се чувстват предадени - командването обещало да ги отърве, но така и не го сторило", констатира аналитикът. Според него войсковите части в "южния котел" скоро може да бъдат разгромени и сепаратистите да прехвърлят силите си там, където са обкръжили други киевски силови групировки - край летището в Луганск или близо до Шахтьорск.

 

"Киев предпочита да не акцентира вниманието върху съдбата на обкръжените" - изтъква успехите по други участъци от фронта и предрича скорошна победа над сепаратистите, пише "Комерсант", като цитира президентския съветник Юрий Луценко, че централната власт е разработила "напълно изненадващ план" за превземане на сепаратистката крепост Донецк.

 

Това е "опит за сплашване на противника", смята украинският военен експерт Игор Левченко. "Един умен човек, ако има изненадващ план, никога няма предварително да информира за него противника", отбелязва и колегата му Джангиров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?