Украинските депутати гласуваха отпадане на имунитета им от съдебно преследване

Президентът Володимир Зеленски

Украинските депутати гласуваха парламентаристите да нямат имунитет от съдебно преследване и така изпълниха едно от антикорупционните предизборни обещания на реформаторски настроения президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Досега депутатите можеха да бъдат лишени от имунитет с парламентарно гласуване по всеки индивидуален случай. Новата мярка бе приета с голямо мнозинство от 373 гласа в 450-местната Върховна рада на Украйна, в която партията на Зеленски спечели мнозинство при предсрочните парламентарни избори през юли.

"Обещахме да премахнем имунитета, обещахме, че няма да има хора със специален статут в Украйна", каза депутатът Олександър Дубински от пропрезидентската партия "Слуга на народа".

Преди гласуването президентът каза, че е време депутатският имунитет да бъде изхвърлен "на бунището на историята", като посочи, че такова е желанието на 90 на сто от украинците. Опоненти на новата мярка обаче казаха, че снемането на протекцията от депутатите ги прави уязвими за политически мотивирани съдебни преследвания.

Новият закон влиза в сила на 1 януари 2020 г. Партията на Зеленски е първата в историята на независима Украйна, която печели собствено мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят