Германският вестник "Ди Цайт":

Украинските олигарси клатят стола на Янукович

Ринат Ахметов.

Миналата сряда украинският президент Виктор Янукович пристигна спешно във Върховната Рада, за да потуши "въстанието на олигарсите", пише Мориц Гатман в коментар в германския вестник "Ди Цайт".

Същия ден депутатите трябваше да одобрят проектозакона за амнистията, подготвен от президентската администрация. Но напълно неочаквано в парламента започнаха да постъпват сигнали, че фракция в управляващата Партия на регионите е готова да подкрепи алтернативния проект, подготвен от опозицията, който съдържаше повече отстъпки от страна на властта.

Държавният глава и почетен председател на партията събра депутатите в киносалона на Радата, хубаво им се накара и след 22.00 часа президентският законопроект бе приет.

За да се разбере каква е връзката между Радата и олигарсите, трябва да се познава украинската действителност. Работата е там, че повечето от 445-те депутата се контролират от украинските олигарси, играещи в тази страна къде-къде по-важна роля, отколкото в съседна Русия. Според украинското издание на "Форбс" общият капитал на стоте най-богати украинци е 37.5% от БВП на страната (в Русия и в САЩ делът съответно е 24 и 6%).

А много от "дребните" олигарси са в самия парламент или имат там свои "представители", които играят по свирката им. Според журналиста Сергей Лешченко реално независими са около петдесетина депутати.

А в момента в светлината на сблъсъците на протестиращите с властта и на международния натиск над режима на Янукович мнозина от олигарсите, дори тези, които преди това са се отнасяли към властта лоялно, постепенно се отвръщат от президента, защото перспективата Украйна да се превърне по подобие на Беларус на Лукашенко в европейски аутсайдер, не отговаря на интересите им, се казва в коментара в "Ди Цайт".

"Цар" на украинските олигарси е Ринат Ахметов, собственик на холдинга System Capital Management, контролиращ голяма част от украинската стоманодобивна и въглищна промишленост. Състоянието му се изчислява на 15.4 млрд. долара. Той се счита за един от главните спонсори на Партията на регионите.

Ахметов владее и втория по гледаемост украински телевизионен канал, и според слуховете контролира най-малкото 40 депутати.

Още толкова депутати се намират под контрола на 48-годишния собственик на групировката DF Group и на тв-канала Inter Дмитрий Фирташ. В Украйна често се говори за групата Фирташ - Левочкин. Сергей Левочкин, напомня "Ди Цайт", до януари беше ръководител на президентската администрация и от тази позиция имаше голямо влияние както върху президента, така и върху парламента.

Много от олигарсите, продължава публикацията, се застраховат в случай, че властта се смени, като финансират както управляващите, така и опозицията. "Все по-често се говори, че Фирташ дава пари на партията на Кличко УДАР", пише Мориц Гатман.

Открито на страната на опозицията застана олигархът и собственик на компанията за сладкарски и шоколадови изделия "Рошен" Пьотр Порошенко, често наричан "шоколадовия цар". Руският пазар е основният за бизнеса на Порошенко, но олигархът се застъпва за сближаването на Украйна с Европа.

Освен тях, продължава журналистът, съществува и така нареченото "семейство", в което влиза група бизнесмени, лично свързани с Виктор Янукович и сина му Александър, се казва в публикацията. Те забогатяха чувствително за последните няколко години.

"Ако в първите два месеца от масовите протести в Украйна нямаше признаци, че олигарси като Ахметов и Фирташ са започнали да се отвръщат от Янукович, то случаят миналата сряда в Радата с контролираните от Фирташ и Ахметов депутати, едва не завършила с поражение на Янукович, ясно показа, че столът под президента се клати, защото олигарсите удрят по него", завършва Гатман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят