Украинските партии в тежка безизходица за съставяне на правителство

Украинските партии в тежка безизходица за съставяне на правителство

Председателят на украинския парламент Александър Мороз обяви във вторник на пленарно заседание на Върховната Рада разпадането на “оранжевата коалиция” и създаването на ново мнозинство от Партията на регионите, Комунистическата партия и Социалистическата партия под наименованието “Антикризисна коалиция”, предадоха руските информационни агенции.

По думите на Мороз в новообразуваната коалиция са влезли 238 депутати.

Изказването му беше съпроводено от освирквания от страна на депутатите на “Наша Украйна” и Блока на Юлия Тимошенко и аплодисменти от страна на Партията на регионите и Комунистическата партия.

Преди провеждането на заседанието имаше сблъсъци в самия парламент . Членовете на Партията на регионите блокираха трибуната на Радата, президиума и достъпа до системата за гласуване. Целта на бойкота беше да не се даде възможност на членовете на блоковете на Юлия Тимошенко и “Наша Украйна” да направят същото.

Няколко хиляди души се събраха около сградата на парламента в подкрепа на “Антикризисната коалиция”. Участниците в митинга призоваха президента като гарант на конституцията да прекрати конфронтацията между политическите сили и осъдиха тези, които призовават за разпускането на Върховната Рада.

Новата коалиция е внесла за разглеждане от президента Виктор Юшченко кандидатурата на Виктор Янукович за поста министър-председател на страната.

Междувременно ръководството на президентския блок и блокът на Юлия Тимошенко искат от Юшченко да разпусне парламента и да се проведат предсрочни парламентарни избори. В понеделник Тимошенко е обсъждала с президента в продължение на два часа “по-нататъшните действия в новата политическа ситуация”, предизвикана от създаването на “Антикризисната коалиция”, твърдят нейни съпартийци. Тя им е съобщила, че “президентът е склонен да разпусне парламента”.

Съветът на президентската партия “Наша Украйна” прие в понеделник късно вечерта решение за подготовка за предсрочни избори, каза ръководителят на партията Роман Безсмертний.  По думите му съветът на партията е постановил разграничаване от “Антикризисната коалиция”.

Депутатът от “Наша Украйна” Игор Жданов заяви пред местната телевизия, че позицията на Мороз е била остро осъдена, тъй като по същество той е предал споразумението. “Ние смятаме коалицията на Социалистическата партия, Комунистическата партия и Партията на регионите за нелегитимна, неконституционна и няма да се присъединим към нея”, допълни Жданов.

Според ИТАР-ТАСС обаче пропрезидентската партия няма единна позиция. Малко след началото на заседанието, съветът на партията е бил напуснат от министър-председателя Юрий Ехануров.

През април месец тази година в Украйна беше създадена “оранжевата” коалиция, която включваше Социалистическата партия, блока на Юлия Тимошенко и президентската партия “Наша Украйна”. След 100 дни безуспешни преговори за разпределението на постовете, Александър Мороз реши да напусне “оранжевите” и премина към лагера на Партията на регионите и Комунистическата партия. 

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?