Украинският олигарх Дмитро Фирташ е арестуван във Виена по искане на ФБР

Дмитро Фирташ

Австрийската полиция е арестувала във Виена по искане на ФБР 48-годишния украински олигарх Дмитро Фирташ, заподозрян в участие в създаването на организирана престъпна група, съобщи австрийската криминална полиция, цитирана от Австрийската информационна агенция.

"Задържането не е свързано със събитията в Украйна", защото съдопроиздството, свързано с Фирташ, се води от 2006-та година, каза говорителят на австрийската полиция.

Фирташ, който държи 45 процента от съвместно предприятие с "Газпром", "РосУкрЕнерго", по данни на украински медии заема четвърто място в класацията на най-богатите хора в Украйна със състояние от над 3 милиарда долара. Фирташ е получил значителна част от своите доходи от износа на руски газ за Украйна и страните от Централна Европа.

По данни на медии още през 2010 г. американските власти са подозирали, че Фирташ е свързан със Семьон Могилевич, който е един от 10-те най-издирвани бегълци от ФБР.

Юлия Тимошенко, по онова време премиер на Украйна, също потвърждава връзката на "РосУкрЕнерго" с престъпния свят.

Украинският милиардер, близък до бившия президент на Украйна, се дистанцира от Виктор Янукович в началото на протестното движение в Киев през декември 2013 г., посочва Франс прес. Телевизия "Интер", която той държи, реши да даде думата на демонстрантите от Майдана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят