Украинският олигарх Дмитро Фирташ е арестуван във Виена по искане на ФБР

Дмитро Фирташ

Австрийската полиция е арестувала във Виена по искане на ФБР 48-годишния украински олигарх Дмитро Фирташ, заподозрян в участие в създаването на организирана престъпна група, съобщи австрийската криминална полиция, цитирана от Австрийската информационна агенция.

"Задържането не е свързано със събитията в Украйна", защото съдопроиздството, свързано с Фирташ, се води от 2006-та година, каза говорителят на австрийската полиция.

Фирташ, който държи 45 процента от съвместно предприятие с "Газпром", "РосУкрЕнерго", по данни на украински медии заема четвърто място в класацията на най-богатите хора в Украйна със състояние от над 3 милиарда долара. Фирташ е получил значителна част от своите доходи от износа на руски газ за Украйна и страните от Централна Европа.

По данни на медии още през 2010 г. американските власти са подозирали, че Фирташ е свързан със Семьон Могилевич, който е един от 10-те най-издирвани бегълци от ФБР.

Юлия Тимошенко, по онова време премиер на Украйна, също потвърждава връзката на "РосУкрЕнерго" с престъпния свят.

Украинският милиардер, близък до бившия президент на Украйна, се дистанцира от Виктор Янукович в началото на протестното движение в Киев през декември 2013 г., посочва Франс прес. Телевизия "Интер", която той държи, реши да даде думата на демонстрантите от Майдана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?