След като член на "Десен сектор" откри огън в Киев

Украинският парламент гласува за разоръжаване на военизираните групи

Украинският парламент гласува за разоръжаване на военизираните групи

Върховната рада на Украйна (парламентът) гласува за разоръжаване на военизираните групи в страната, предаде Франс прес. Решението ще засегне както групите, които участваха в проевропейските протести през зимата и продължават да контролират центъра на столицата Киев, така и проруските въоръжени отреди, които се появиха в източната част на страната, за да защитават, според тях, рускоезичното население.

Решението идва след като тази нощ член на ултранационалистическата групировка "Десен сектор" откри огън в центъра на Киев и рани трима души, един от които се оказа заместник-кметът на столицата.

Разоръжаването на паравоенните формации е едно от изискванията на Русия, която настоява да бъдат защитени правата на рускоезичното население на Украйна. Мярката е подкрепена и от Запада.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов определи като "саботьори, които работят срещу Украйна" всички притежатели на оръжия извън полицията, армията, службите за сигурност и националната гвардия.

Радата одобри без нито един глас против и провеждането на многонационални военни учения на украинска територия с участието на украинската армия и части на държави от НАТО и Европейския съюз, предаде още Франс прес. Ученията ще се проведат от май до октомври и се очаква в тях да вземат участие 2500 украински военни и военни от общо 18 държави, цитира ИТАР-ТАСС министъра на отбраната Михаил Ковал.

Член на "Десния сектор" откри огън в Киев

Член на радикалната националистическа група "Десен сектор" откри огън снощи в центъра на Киев и рани трима души. След това членове на паравоенното движение се барикадираха заедно със стрелеца в хотел близо до Майдана, който беше обкръжен от специални милицията и силите за самотбрана на Майдана.

Инцидентът, който според краткото съобщение на Ройтерс няма политически мотиви, се разигра пред ресторант "Мафия" на "Крешчатик", на стотина метра от Майдана, все още ограден с барикади и охраняван от силите за самоотбрана. Според показанията на очевидци мъж на име Орест, член на "Десния сектор", започнал стрелбата. Трима души са ранени, един от тях е в тежко състояние, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Ранени били двама души от силите за самоотбрана на Майдана и заместник-ръководителят на градската администрация на Киев Богдан Дубас, който не е пострадал сериозно. Тежкораненият също бил член на "Десния сектор". 33-годишният стрелец в момента на стрелбата бил пиян.

Впоследствие стрелецът се предаде, но блокадата на хотел "Днипро", неофициален щаб на "Десния сектор", продължи. Киевската милиция и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) преговаряха с ръководството на "Десния сектор". Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков заяви, че членовете на "Десния сектор" до сутринта трябва да предадат оръжието си и да напуснат хотела.

"Хотел "Днипр" е отцепен от подразделения на МВР. Никакъкъв щурм не се планира. Рано сутринта представителите на "Десен сектор" трябва да напуснат сградата. Без оръжие. Съпроводени от сътрудници на СБУ ще бъдат отведени с автобус до база извън града. Следствените действия с участниците в престрелката и задържания продължават", написа Аваков в страницата си във Фейсбук.

В края на краищата хората от "Десен сектор" напуснаха хотел "Днипро". Според очевидци в сградата е имало няколко десетки активисти, въоръжени с автоматични оръжия. Националистите си изнесли багажа от хотела, нахвърляли раниците в камион и отпътували за един почивен дом извън града. Според украински медии през нощта органите на реда преговаряли с "Десен сектор", настоявайки радикалите да предадат оръжията си. Резултатът от преговорите още не се знае.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят