Украинският парламент обяви Русия за държава агресор

Призова света да признае самообявилите се републики в Източна Украйна за терористични организации

Украинският парламент обяви Русия за държава агресор

Украинският парламент прие декларация, в която Русия е определена като "държава агресор", предаде Ройтерс във вторник. В документа се съдържа и обръщение към ООН, в което се настоява световната организация да започне процедура за изключването на Русия.

"Юридическото признаване на една страна за държава агресор води последствия според резолюция на ООН от 1974 г. и според Устава на ООН", заяви преди гласуването на документа лидерът на Радикалната партия Олех Ляшко, който е част от управляващата коалиция.

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не оставят безнаказани престъпленията срещу човечеството, извършени след началото на руската агресия срещу Украйна", се казва в декларацията.

По-нататък в нея се твърди, че Русия поддържа тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, което поставя под заплаха международния мир.

Украинската Рада призовава също така международната общност да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна за терористични организации.

Украинските депутати се обръщат към парламентите от цял свят да предоставят военно-техническа помощ на Украйна и да наложат по-строги санкции срещу Русия.

Парламентът освен това реши "да се препоръча на президента в съответствие с конституцията и закона "За отбрана на Украйна" да внесе в Радата предложение за обявяване на състояние на война и за въвеждане на военно положение на територията на страната до прекратяване на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна".

Освен това на правителството е възложено да започне процедура за изправяне пред Международния трибунал в Хага на сепаратистите, виновни за извършване на престъпления срещу човечеството през 2014-2015 г.

Депутатът и бивш премиер Юлия Тимошенко призова освен това да се прекрати действието на Договора за дружба и сътрудничество с Русия. "Как да обявим Русия за страна-агресор, ако Украйна още има такъв договор и разни други подобни неща, подписани още през 1997 г.? Желателно е още на утрешното заседание на Върховната рада всичко това да бъде денонсирано, нещата трябва да се назовават с истинските им имена, когато срещу нас водят война", заяви Тимошенко, която е лидер на партията "Баткившчина" ("Отечество").

Същевременно украинският военен говорител Владислав Селезньов съобщи, че през последните 24 часа в боевете с проруските сепаратисти са били убити девет и ранени 29 украински военнослужещи. Най-интензивни сражения се водели около стратегическия град Дебалцеве, североизточно от Донецк.

Общо през последното денонощие сепаратистите извършили 120 атаки срещу позиции на правителствените сили.

Споделяне

Още от Свят