Украинският парламент обяви Русия за държава агресор

Призова света да признае самообявилите се републики в Източна Украйна за терористични организации

Украинският парламент обяви Русия за държава агресор

Украинският парламент прие декларация, в която Русия е определена като "държава агресор", предаде Ройтерс във вторник. В документа се съдържа и обръщение към ООН, в което се настоява световната организация да започне процедура за изключването на Русия.

"Юридическото признаване на една страна за държава агресор води последствия според резолюция на ООН от 1974 г. и според Устава на ООН", заяви преди гласуването на документа лидерът на Радикалната партия Олех Ляшко, който е част от управляващата коалиция.

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не оставят безнаказани престъпленията срещу човечеството, извършени след началото на руската агресия срещу Украйна", се казва в декларацията.

По-нататък в нея се твърди, че Русия поддържа тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, което поставя под заплаха международния мир.

Украинската Рада призовава също така международната общност да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна за терористични организации.

Украинските депутати се обръщат към парламентите от цял свят да предоставят военно-техническа помощ на Украйна и да наложат по-строги санкции срещу Русия.

Парламентът освен това реши "да се препоръча на президента в съответствие с конституцията и закона "За отбрана на Украйна" да внесе в Радата предложение за обявяване на състояние на война и за въвеждане на военно положение на територията на страната до прекратяване на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна".

Освен това на правителството е възложено да започне процедура за изправяне пред Международния трибунал в Хага на сепаратистите, виновни за извършване на престъпления срещу човечеството през 2014-2015 г.

Депутатът и бивш премиер Юлия Тимошенко призова освен това да се прекрати действието на Договора за дружба и сътрудничество с Русия. "Как да обявим Русия за страна-агресор, ако Украйна още има такъв договор и разни други подобни неща, подписани още през 1997 г.? Желателно е още на утрешното заседание на Върховната рада всичко това да бъде денонсирано, нещата трябва да се назовават с истинските им имена, когато срещу нас водят война", заяви Тимошенко, която е лидер на партията "Баткившчина" ("Отечество").

Същевременно украинският военен говорител Владислав Селезньов съобщи, че през последните 24 часа в боевете с проруските сепаратисти са били убити девет и ранени 29 украински военнослужещи. Най-интензивни сражения се водели около стратегическия град Дебалцеве, североизточно от Донецк.

Общо през последното денонощие сепаратистите извършили 120 атаки срещу позиции на правителствените сили.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?