Украинският парламент одобри създаването на нов антикорупционен съд

Украинският парламент одобри създаването на нов антикорупционен съд

Украинският парламент (Върховната рада) прие закон за създаването на специален антикорупционен съд. Това е е важна стъпка за правителството в усилията му да осигури повече средства от Запада, необходими за справянето с нарастващия държавен дълг, предаде Ройтерс.

Чрез приемането на антикорупционния закон властите в Украйна изпълняват и основното условие на Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на следващи траншове от финансовата помощ за Киев.

Законът има за цел да предпазва решенията на съда от политически натиск или подкупи. Доверени международни експерти ще помагат за проверката на избраните съдии.

Президентът Петро Порошенко определи вота като важен тест за способността на страната да се пребори с корупцията, а след като законът бе одобрен, го нарече победа за Украйна.

Все още не е ясно дали законът, който е претърпял 2000 изменения, ще бъде добре приет от МВФ, който подкрепя украинската икономика с пакет от 17,5 милиарда долара срещу реформи.

Украинските законодатели обявиха, че Киев е договорил компромисна формула с чуждестранните партньори за ветото, което ще имат международните експерти върху неподходящите кандидати.

Не всички са били убедени в това преди вота и един от законодателите дори е предложил да се свържат с МВФ и Венецианската комисия - надзорния орган, чието становище бе поискано, за да потвърдят пряко, че законът отговаря на изискванията на МВФ.

Дори ако МВФ одобри закона, правителството все още трябва да изпълни други изисквания, сред които е и овладяването на покачващата се цена на газа. То може да изпита трудности да изпълни поставената от МВФ цел за бюджетен дефицит от 2,5 процента, тъй като през следващата година предстоят избори.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?