Украинският парламент одобри закон за прехвърляне на църковната собственост

Украинският парламент одобри закон за прехвърляне на църковната собственост

Украинският парламент прие законопроект, в който са описани процедурите за прехвърляне на църковна собственост, след като новата обединена украинска православна църква получи независимост, предаде Асошиейтед прес.

Новият закон потенциално засяга около 12 000 църкви в Украйна и много имоти, включително истински съкровища на православното християнство като Киевопечерския манастир в украинската столица Киев.

Върховната рада гласува в полза на законопроекта, утвърждаващ прехвърлянето на собственост на църквата, ако дадена енория реши да се присъедини към новата църква.

Текстът, гласуван днес, изисква мнозинство от две трети от енориашите да се подпишат за преминаване към друга църковна общност. Ако гласуването не е единодушно, тази част от енориашите, която предпочита да остане в свързаната с Русия църква, трябва да получи право да наема помещенията.

Предстои новият закон да бъде подписан от президента Петро Порошенко. Порошенко, който беше начело на усилията за създаване на независима църква, приветства решението на Радата и каза, че то "ще предотврати кръвопролитие". Според държавния глава, повече от 100 енории вече са обявили намерението си да се присъединят към новата църква.

Споделяне

Още от Свят