Украинският парламент отхвърли вота на недоверие за правителството

Протестите продължават, президентът Янукович замина за Китай

Украинският парламент отхвърли вота на недоверие за правителството

Парламентът на Украйна - Върховната Рада отхвърли поискания от опозицията вот на недоверие за правителството на Микола Азаров, след като полицията смаза със сила многохилядните протести срещу решението на президента Виктор Янукович да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС и да "завие" към Русия.

 

За оставка на кабинета гласуваха 186 депутати при 226 минимално необходими. Въпреки това местната преса допуска, че Янукович може да жертва Азаров и да хвърли вината върху него. В гласуването не участваха депутатите от управляващата "Партия на регионите" и от Комунистическата партия на Украйна.

 

По време на дебата премиерът се извини за действията на силите на реда в събота и каза, че ще направи "твърди изводи за случилото се", а в правителството ще бъдат извършени кадрови промени. Той обаче призова депутатите да избегнат повтаряне на Оранжевата революция от 2004 година.

 

Янукович - човекът, донесъл размирици в Украйна

Франс прес 

Президентът Виктор Янукович е човек, съпроводен от скандали и размирици: през 2004 г. победата му с измами в президентските избори доведе до Оранжевата революция, а днес стотици хиляди
украинци се надигат срещу неговия отказ да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Шейсет и тригодишният почти двуметров гигант с масивна фигура, спонтанен и прям, е рускоезичен и русофил подобно на родния си регион - индустриалния Донбас в Източна Украйна,
където през постсъветските години се вихрят безмилостни криминални войни.

Въпреки подкрепата на руския президент Владимир Путин, Янукович все пак бе пометен от Оранжевата революция, която доведе на власт прозападни сили, съперничката му Юлия Тимошенко
стана премиер, а Янукович изгуби сякаш завинаги доверието на 46-милионната страна, застанала на портата на ЕС. Още

 

Около сградата на парламента се събраха отново няколко хиляди души, които прекараха нощта на централния площад в очакване на заседанието. По-късно протестът продължи около сградата на президентството, а "Партия на регионите" пък обяви началото на контрапротест.


След като разбраха, че парламентът не е приел предложението за гласуване на недоверие на правителството, събралите се пред сградата на Върховната рада хиляди антиправителствени демонстранти започнаха да викат "Срам" и "Революция"

 

Водачите на опозицията настояха за оставка на правителството. Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко поиска пълна смяна на властта. Подобно искане отправиха също така Арсений Яценюк от партия "Баткившчина" и водачът на националистите от "Свобода" Олег Тягнибок.

 

Лидерът на комунистите Петро Симоненко пък заяви, че бъдещето на Украйна трябва да бъде решено на референдум.

 

Той каза, че партията му е събрала 3.5 милиона подписа в подкрепа на подобен вот.

 

Въпреки напрегнатата политическа обстановка президентът Виктор Янукович замина на планирано държавно посещение в Китай. В програмата на визитата на Янукович в Китай, която ще продължи до 6 декември, са предвидени срещи с китайския му колега Си Цзинпин и с китайския премиер Ли Къцян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят