Украинският парламент отне имунитета на депутатите и на съдиите

Украинският парламент отне имунитета на депутатите и на съдиите

Украинският парламент прие с конституционно мнозинство от 365 гласа промени в конституцията, с които се отнема имунитетът на депутатите и на съдиите, информира ТАСС.

Документът, внесен от президента Петро Порошенко, трябва да бъде одобрен от Конституционния съд на Украйна и приет отново като законопроект от Върховната рада с конституционно мнозинство.

Парламентът разреши да бъде арестуван съдията Родион Киреев, водил делото срещу бившата премиерка Юлия Тимошенко. През 2011 г. Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор за превишаване на пълномощията по времето, когато е била премиер и е сключила договорите за доставка на газ от Русия.

През април м. г. украинската генерална прокуратура образува наказателно дело срещу Киреев, който според следствието "съзнателно е взел неправосъдно решение" да промени мярката за неотклонение на Тимошенко като подсъдима от подписка на арест.

През юни прокуратурата внесе във Върховния съд искане да бъде арестуван съдията, който може да получи от 5 до 8 години затвор. На 2 юли Киреев изчезна и до момента не е открит.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?