Украинският парламент постави под въпрос евроинтеграцията на страната

Украинският парламент отново забави гласуването на ключов за евроинтеграцията закон, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Парламентът не успя да приеме дневния ред на започващата пленарната седмица. За приемането му гласуваха 195 от необходимите 226 депутати. Опозицията не участва в гласуването, след като председателят Володимир Рибак не даде на неин представител думата, за да направи предложение по дневния ред.

След проваленото гласуване по дневния ред по искане на опозицията беше обявена почивка от половин час. Заседанието бе наблюдавано от представители на дипломатическите мисии, еврокомисарят Щефан Фюле и членовете на мониторинговата мисия на Европарламента Александър Квашневски и Пат Кокс.

Мисията на ЕП даде на Украйна срок до сряда да приеме необходимите за евроинтеграцията закони, ако иска да подпише споразумение за асоцииране на срещата на високо равнище във Вилнюс. Тази седмица беше планирано да се разгледат три закона, включително за лечение на осъдени лица в чужбина.

Целта на този закон е да реши въпроса с осъдената опозиционна лидерка Юлия Тимошенко. Западът смята, че 7-годишната ѝ присъда за злоупотреба с власт е взета по политически причини и поставя освобождаването ѝ като условие за подписване на споразумение за асоцииране между Киев и ЕС. Като компромисен вариант ЕС поиска от украинския парламент, в който мнозинството имат съюзниците на президента Виктор Янукович, да приеме закон, позволяващ изпращане на Тимошенко на лечение в Германия.

Разглеждането на проектозакона, който ще позволи на Юлия Тимошенко да замине на лечение, бе отложено за четвъртък, заяви по-късно председателят на украинският парламент Володимир Рибак, цитиран от Франс прес и Ройтерс. "В четвъртък ще започнем с разглеждане на законите за евроинтеграцията", заяви Рибак, уточнявайки, че това включва "лечението в чужбина на затворници".

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Европейският съюз подлага на "безпардонен натиск" държавите, които убеждава да влязат в Източното партньорство. Лавров имаше предвид очакваното в края на месеца подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС, предизвикало остра борба за влияние между Брюксел и Москва, отбелязва Франс прес.

След среща с беларуския си колега Владимир Макей руският министър заяви, че го учудват обвиненията, "според които Русия възпрепятства този процес чрез натиск върху страните, поканени в Източното партньорство". "Това е много нечистоплътна аргументация (. . .) Ние не натискаме никого, само отправяме молба с оглед поетите ангажименти предварително да се осъзнаят последиците, та после никой на никого да не се сърди", каза Лавров.

"Честната, другарска позиция" на Русия неведнъж е била заявявана от президента Владимир Путин: "решението дали да подписва едни или други документи е суверенно решение на всяка конкретна страна. Това важи и за Източното партньорство", посочи Лавров.

ЕС е предлагал и на Русия "да се стигне по-далеч в смекчаването на търговско-инвестиционните режими, отколкото предвиждат условията на Световната търговска организация", отбеляза Лавров. Русия има интерес от напредък в тази област, но след като икономиката ѝ бъде готова за това, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа