Украинският посланик в България: Прецедентът в Крим засяга и други държави

Референдумът в Крим е нелегитимен и всички решения, които ще бъдат приети, ще са такива, заяви посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

По думите му прецедентът в Крим засяга и други държави и има заплаха за регионалната и международната сигурност и за режима на ядреното разпространяване.

"Как може страна като Украйна, която получава гаранция от три ядрени държави, фактически да е беззащитна и държава гарант да влиза с войски, под претекст за нарушение на правата на рускоговорещите", коментира Балтажи пред журналисти в Пловдив.

Според него няма нито едно оплакване от руснаците в Крим, които са 58 на сто. Посланикът посочи, че Украйна винаги е била пример за етническа толерантност и в обществото има дълбоки традиции. Новият закон за езиците ще направи ситуацията още по-добра и в него ще бъдат отчетени интересите на всички страни, на националните малцинства, ще се отчетат и препоръките на европейските експерти, каза Балтажи.

По думите на украинският посланик у нас европейският избор на страната не е продиктуван, а е записан в документите, които засягат външната политика, още през 1993 година. Ние сме за мирен път, мирно урегулиране на ситуацията в Крим, каза Балтажи.

По думите му Украйна никога няма да се съгласи, че Крим ще излезе от подчинението на централната власт. Що се отнася до готовността на Украйна за военни действия - виждате, че в отговор на военната намеса и агресия от Русия в страната се прави всичко възможно да се противопоставим достойно, коментира посланикът.

Той допълни, цитиран от БТА, че опитите за диалог продължават, въпреки че към момента няма ефект. Трябва да се действа с всички възможни политически, икономически и дипломатически средства дасе спре военната агресия, каза още Балтажи.

Микола Балтажи бе в Пловдив на откриването на изложба в Народната библиотека "Иван Вазов", посветена на 200-годишнината от рождението на известния украински поет и художник Тарас Шевченко. Експозицията е подготвена по инициатива на почетното консулство на Украйна в Пловдив и на пловдивското Украинско-българско сдружение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят