Украинският премиер подаде оставка след конфуз със Зеленски

Олексий Хончарук

Украинският премиер Олексий Хончарук съобщи, че е подал оставка, след като медии разпространиха приписвани на министър-председателя изявления с критики срещу президента Володимир Зеленски, съобщи Франс прес.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, написах молба за оставка и я предадох на Зеленски", написа Хончарук във Фейсбук.

Според Хончарук "събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", чието съдържание изкуствено създава представата, че премеирът и неговият екип не уважават държавния глава.

На 15 и 16 януари в ЮТюб бяха качени аудиозаписи, за които се твърди, че са направени на съвещания на Хончарук с финансовия министър на Украйна, управителя на националната банка и други висши служители.

На записите глас, за който се твърди, че е на премиера, казва, че Зеленски има примитивни представи за икономиката и мъгла в главата.

Самият Хончарук признава, че е профан в икономиката, отбелязва руското онлайн издание "Лента".

Хончарук заяви, че става дума за мащабни атаки в медиите срещу него лично и срещу кабинета му.

Депутати от партията на Зеленски "Слуга на народа" сезираха Службата за сигурност на Украйна с молба да разследва евентуалното подслушване на премиера, добавя "Лента".  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?