Украинският премиер подаде оставка след разпад на управляващата коалиция

Депутатите от партията "Удар" на боксьора Виталий Кличко искат предсрочни избори.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви в четвъртък, че подава оставка. До това развитие на политическата ситуация в страната се стигна, след като председателят на украинския парламент Олександър Турчинов обяви разпадането на парламентарната коалиция "Европейски избор”.

 

По-рано през деня депутатите от партията на боксьора Виталий Кличко УДАР и от националистическата "Свобода" съобщиха, че напускат управляващата коалиция в украинския парламент (Върховната Рада). Те заявиха, че очакват президентът Петро Порошенко да го разпусне и да обяви предсрочни избори.

 

Преди това председателят на Радата Олексанър Турчинов обяви, че се е разпуснала фракцията на комунистите заради намаляване на броя на депутатите ѝ под необходимия минимум.


Комунистите и Партията на регионите имаха мнозинство по времето на сваления проруски президент Виктор Янукович, който избяга в Русия след проевропейските протести в Украйна през февруари.


Фракцията на "всеукраинското обединение Свобода" обясни напускането на управляващата коалиция с желанието си да попречи на руското влиянието върху украинския парламент.

 

"Смятаме, че в сегашната ситуация, такъв парламент, който прикрива държавни престъпници, московска агентура, който не лишава от депутатски мандат тези хора, които работят за Кремъл – такъв парламент не трябва да съществува", каза председателят на фракцията Олег Тягнибок, един от лидерите на революционния "Евромайдан".

 

Парламентарното мнозинство включваше фракциите на УДАР, "Свобода" и "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко, също така някои по-малки групи и независими депутати.

 

Сергий Соболев, оглавяващ групата на "Баткившчина", обвини бившите си партньори, че са провалили отпускането на средства за силовата операция на Киев срещу сепаратистите в Източна Украйна, и поиска нов избирателен закон.

 

По закон, ако в продължение на 30 дни, в парламента не се събере нова коалиция от поне 226 депутати, президентът има право да го разпусне и да назначи нови избори. По-рано Порошенко заяви, че нова Върховна Рада трябва да бъде избрана през октомври.

Споделяне

Още от Свят