Украинският президент обмисля отстъпки за предсрочните избори

Украинският президент обмисля отстъпки за предсрочните избори

Украинският президент Виктор Юшченко възнамерява да оттегли указа си за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори на 27 май, съобщи ББС. По думите на секретаря на украинския Национален съвет за сигурност Виталий Гайдук, Юшченко смята да остави време за провеждане преговори между проруското мнозинство и опозиционните формации във Върховната Рада за нова дата за избори.

Той припомни, че според украинската конституция предсрочни парламентарни избори трябва да бъдат произведени до 60 дни след издаването на президентски указ.

Гайдук обаче подчерта, че основният закон на страната създава и други механизми за разрешаване на ситуацията, но те могат да бъдат приложени, само ако бъде постигнато единодушие между всички политически сили.

Според сайта News.ru, цитиран от БТА, Юшченко е предложил като алтернатива за произвеждане на предсрочните парламентарни избори датите 17 или 24 юни.  Възможно е дори предсрочните избори да бъдат изместени и за октомври 2007 година.

В момента Украйна е в състояние на политическа криза заради скандал между премиер Виктор Янукович и президента Виктор Юшченко. Столицата Киев е блокирана от хиляди протестиращи привърженици на двама политически опоненти.

Споделяне

Още от Свят