Украинският режисьор Олег Сенцов е носител на наградата на ЕП "Сахаров"

Олег Сенцов

Европейският парламент удостои в четвъртък украинския режисьор Олег Сенцов с наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров".

Сенцов е един от най-острите критици на Кремъл и излежава 20 годишна присъда за палеж в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни призова за незабавното освобождаване на Сенцов.

Пленарната зала в Страсбург приветства възторжено и със ставане на крака обявяването на името на победителя. С

Сенцов е първият европеец, на когото наградата "Сахаров" бива присъдена в последното десетилетие.

Той бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия (ЕНП). В изявление на групата на ЕНП се посочва, че Сенцов е невинен и честен човек, лишен от свобода по скалъпени обвинения. Отбелязва се, че Сенцов е подел мирен протест срещу завземането на родния му Крим и е обявил гладна стачка до освобождаването на задържаните от Русия украински политически затворници. С наградата показваме, че не сме забравили всички тях, допълват от политическата група.

Сенцов бе заловен през 2014 г. в Симферопол и бе изпратен в руски затвор със строг режим. Според Амнести интернешънъл делото срещу него е било гледано от военен съд и е било нечестно.

Освен Сенцов, за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

Украинският режисьор ще получи парична награда от 50 000 евро за "изключителния принос” в сферата на човешките права навсякъде по света. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?