Украинският вътрешен министър иска страната да си върне Донбас и Крим през 2017 г.

Арсен Аваков

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че основната задача на силовите структури тази година е възстановяването на суверенитета в Донбас и връщането на Крим.

"През 2017 година задачата ще е да се стигне до международно признатата граница на Украйна в Донбас, а после и в Крим. С тези процеси ще се занимават полицаите, гвардейците, съдебните органи, но първи ще тръгнат граничарите", цитира го пресслужбата на вътрешното министерство.

По думите на Аваков за граничарите главната задача тази година е пълната готовност за поставяне под контрол на държавната граница. "Това не са някакви си мои пропагандни изказвания или някаква идея фикс", подчерта той. "Това е реалност, с която ще ни се наложи скоро да се сблъскаме, и държава разчита на готовността на граничарите да предприемат решителни действия и да имат воля да извършат този процес", каза Аваков.

Той отбеляза, че това не е дългосрочна мисия, а задача за най-близко време. След като се разработи план и се определят задачите, за две седмици ще трябва да се "осигури контрол върху държавната граница", заяви министърът.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?