Украинци се опитали да пренесат злато за 300 000 лева през "Капитан Андреево"

Украинци се опитали да пренесат злато за 300 000 лева през "Капитан Андреево"

Прокуратурата в Хасково привлече като обвиняеми три украински гражданки за контрабанда на златни бижута.

До това се стигнало, след като на "Капитан Андреево" митничари спрели за рутинна проверка с микробус, пътуващ от Турция през България за Украйна. В пътниците открили над 3.7 кг контрабандно пренасяни златни изделия на стойност близо 300 000 лева.

Накитите са били намерени в бельото на три жени и двама мъже, които пътували в автомобила.

Автомобилът пристигал на "Капитан Андреево" на 20 ноември около 14 часа. Шофьорът и още шестима пътници - три жени и трима мъже, всички украински граждани, заявили, че не пренасят вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране.

При последвалата проверка на микробуса и личен преглед на пътниците обаче митническите служители откриват, че петима пренасят в горното и долното си бельо необявени изделия от жълт метал - пръстени, гривни, колиета, медальони, синджири. Основната част от бижутерийните изделия са били открити у трите пътнички.

Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 3361,2 грама са от 14-каратово злато и на стойност 268 896 лева. Срещу трите украински гражданки са били образувани отделни досъдебни производства. Те са били привлечени и към наказателна отговорност, наложена им е била и парична гаранция.

В едната жена са били намерени три плика, съдържащи 358 гривни и 99 чифта обици с общо тегло 1661.60 грама. Четири плика с 230 гривни, 40 колиета и 50 чифта обици с тегло 1078.50 грама са били открити в дрехите на втората жена, а у третата е установено, че укритите бижутерийни изделия са 621.10 грама.

Други двама пътници също са укрили златни изделия, но с общо тегло 383,30 грама. На тях са били съставени актове по Валутния закон.

Общото количество на откритите у петимата контрабандни златни изделия е 3743,5 грама на стойност 299 480 лева съгласно експертната оценка, обобщават от митницата.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?