Укривал се 7 години бивш полицай ще излежи присъдата си за смърт на пътя

Никола Ерелийски бе върнат от Англия с европейска заповед за арест

Никола Ерелийски. Сн.: БГНЕС

Бивш полицай, укривал се в продължение на 7 години от българското правосъдие, след като получава 2-годишна ефективна присъда за причиняване на смърт на пътя, ще излежи наказанието си.

Това постанови окончателно Пловдивският апелативен съд, потвърждавайки във вторник определението на първата инстанция по казуса.

Защитата на Никола Ерелийски, който бе върнат по-рано т.г. от Англия с европейска заповед за арест, претендираше, че абсолютната давност на деянието, за което е осъден още през 2011 г., е изтекла, но магистратите отхвърлиха тази теза.

Според мотивите на Пловдивския апелативен съд по делото са приложени над 30 докладни записки за проведеното издирване и установяване на местонахождението на осъдения. За да се приеме, че абсолютната давност по казуса е изтекла, обаче трябва да се докаже, че властите са бездействали, докато Ерелийски се е укривал, посочиха магистратите.

През 2009 г., когато все още е действащ служител на МВР, той предизвиква тежка катастрофа, след която загива таксиметров шофьор. Следствието разкрива, че Ерелийски е управлявал колата си под въздействието на алкохол, а непосредствено преди трагичния сблъсък, е нарушил и правилата за пътно движение.

На 30 август 2009 г. в района на кръстовището на бул. "Пещерско шосе" и ул. "Момина сълза" той предизвиква катастрофа с "Ауди"-то си, което управлява с над 120 км/ч. Алкохолният текст на тогавашния полицай показва 1.59 промила в кръвта му. Пострадалият при сблъсъка таксиметров шофьор умира на 13 ноември същата година.

При последвалия процес Ерелийски е осъден ефективно на 2 години зад решетките, както и да плати по 100 000 лева обезщетение на съпругата и дъщерята на загиналия таксиметров шофьор. Шофьорската му книжка е отнета за срок от 5 години. Наказанието му окончателно е потвърдено от Върховния касационен съд през 2011 г., след което Ерелийски се укрива.

През следващите 7 години бившият полицай остава в неизвестност за българските власти, докато най-накрая е открит т.г. в Англия. По линия на издадената срещу него европейска заповед за арест в България, той е върнат у нас и веднага е въдворен в Пловдивския затвор, където сега предстои да изтърпи 2-годишната си присъда.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?