НЗОК въвежда

Улеснен достъп до пациентското досие и онлайн смяна на личния лекар

Персонален код дава достъп на хората до цялата им медицинска информация

Улеснен достъп до пациентското досие и онлайн смяна на личния лекар

Националната здравноосигуритена каса (НЗОК) пуска актуализиран надграден вариант на информационната си система, чрез който ще се улесни достъпът на хората до техните пациентски досиета и ще бъдат въведени нови електронни услуги като онлайн смяна на личния лекар, известяване за полагащи се прегледи и др.

И в момента всички хора със здравна осигуровка имат електронни пациентски досиета, но по-голямата част от тях никога не са ги виждали, тъй като достъпът става само с електронен подпис. През 2012 година, например, има само 2000 влизания в досиетата с електронен подпис. Занапред това ще става чрез персонален 10-символен идентификационен код, който ще бъде издаван безплатно в районните здравни каси на всеки, който желае.

Издаването на кодовете започва от 15-ти април, като кодът се получава веднага на място след подаването на заявление. Хората, които имат електронен подпис не са длъжни да си издават код, но могат да го направят, ако желаят. Кодове ще бъдат издавани на всички желаещи, независимо дали имат пропуски в плащането на здравните вноски в момента. За децата до 18 години отделен код не се издава, тъй като системата разпознава родителя, който е направил вместо детето избор на семеен лекар и му дава достъп до досието на детето.

С кода хората ще имат достъп до пациентското си досие, което съдържа информация за всички извършени прегледи, изследвания, операции и други манипулации, наличие на Европейска здравноосигурителна карта. В момента тази информация се подава от лекари, болници, лаборатории и другите договорни партньори на НЗОК веднъж месечно. Сега обаче започва поетапно въвеждане на всекидневно отчитане и така информацията ще достига до пациентите в реално време.

Първи ще бъдат задължени да се отчитат всекидневно болниците. Те и в момента го правят, но от 1 май всекидневното отчитане ще е абсолютно задължително. Управителят на НЗОК Пламен Цеков каза, че през този месец ще се види къде има пропуски и трудности и от следващия месец изискването става задължително. “Големи университетски болници вече го правят това нещо, справят се и не виждаме причина да не се случва“, посочи той.

По този начин пациентите ще имат достъп до информация в реално време за това кога са приети в болница, по каква клинична пътека, ще имат достъп до епикризата си в електронен вид и по тяхна преценка могат да я правят достъпна за консултации с личния лекар или специалист. Впоследствие пациентите ще могат да виждат и дали и кога е платено за престоя им в болницата.

С достъпа на пациентите до тази информация в касата очакват хората да сигнализират, ако засекат дейности, които не са им извършвани. За отчетена, но неизвършена дейност на лечебните заведения няма да бъде плащано и те ще бъдат глобявани.

Същото ще е в сила и за извънболничната помощ, която впоследствие също трябва да премине към всекидневно отчитане – личните лекари, лекарите специалисти, лабораториите, зъболекарите.

Така, ако пациентът засече, че му е направена “виртуална“ операция, пломба, изследване или каквото и да е друго, което реално не се е случило, може да подаде жалба в районната каса.

Най-накрая към всекидневното отчитане ще се присъединят аптеките и, когато това стане, ще може да бъде въведена електронната рецепта. За да се включат аптеките обаче, преди това всички останали участници трябва да са преминали към онлайн отчитане на дейността.

Надградената система на НЗОК дава възможност за онлайн избор на общопрактикуващ лекар, но това ще става при условие, че има джипита, които са регистрирали, че ще приемат онлайн подадени форми. С времето се очаква все повече общопрактикуващи лекари да се включат. Така заявлението за смяна или временен избор на семеен лекар ще става в реално време от домашния или служебния компютър, а не както сега – като се отиде в кабинета на новоизбрания лекар.

Освен това пациентите ще могат да се абонират за различна информация чрез имейл или есемес. Известяването чрез имейл ще е безплатно, а това чрез есемес – платено, като ще има възможност за избор между различни пакети, с различен брой включени есемеси.

Пациентът може да избере за какво да бъде уведомяван. Едната възможност е да получава информация за полагащи му се прегледи.

Всеки има право на профилактичен преглед от личния лекар веднъж годишно, но не всички се възползват, въпреки, че от няколко години прегледът е задължителен. Сега НЗОК ще напомня на абонираните за предстоящи събития два пъти в годината за профилактичните прегледи. В началото на годината ще бъдат известявани всички абонати и втори път в края на годината ще бъдат уведомени тези, които още на са отишли на профилактичен преглед.

Известия ще могат да се получават и за вече извършени на пациента дейности.

Стойността на проекта, по който е надградена информационната система на касата, е 1 млн. лева без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?