Улеснява се достъпът на фирмите до европари за конкурентоспособност

Няколко промени са направени в оперативна програма “Конкурентоспособност”, съобщиха от Министерството на икономиката. Целта е по-лесен достъп на бизнеса до финансовия ресурс на програмата, който възлиза на над 2.2 млрд. лв. Към момента от тях се водят усвоени над 1 млрд. лв., но реално до бизнеса са стигнали не повече от 15% от тези средства.

 

На първо място се променят схемите по инструментите на финансовия инженеринг, създадени със средства по инициативата “Джереми“. Те не могат да се реализират в момента поради сложната инвестиционна обстановка, е посочено в съобщението. Става въпрос за трите фонда – рисков, мецанин и растеж, в който бяха прехвърлени близо 400 млн. лв. Тъй като повече от две години избраните да управляват трите фонда не можаха да привлекат частен капитал, сега се дава възможност решението за инвестиция в конкретен проект да се взима, без да е набран капиталът от частния партньор.

 

Сред активните дългови инструменти по инициативата “Джереми” най-голям интерес има към този за отпускане на оборотни средства на фирмите. Той започна да работи в началото на годината като към момента вече има отпуснати над 30 кредита за 5 млн. евро. Лихвите, на които банките отпускат средствата, са между 3 и 7%. Финансовият ресурс на този инструмент е 380 млн. евро.

 

Предстоят промени и по схемата за енергийна ефективност, която бе обявена в средата на 2012 г. Тя беше стартирана като пилотна, с изнасяне на оценката на проектите извън администрацията – в банките, с цел да се гарантира осигуряването на нужното съфинансиране. По нея са получени повече от 80 проектни предложения, като интересът се засилва в началото на 2013 г., отчитат от Министерството на икономиката. До момента обаче има сключен само един договор, а до края на октомври трябва да бъдат подписани договори за 300 млн. евро. Това е подходящ инструмент, с който бизнесът може да обнови технологиите си с по-енергийно ефективни и по този начин да подобри своята конкурентоспособност.

 

Оперативна програма “Конкурентоспособност” има и нов ръководител на управляващия орган. Това е зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Ирена Младенова. По времето на Делян Добрев този пост се заемаше от Кирил Гератлиев.

 

В момента се разработва първи вариант на бъдещата оперативна програма за 2014-2020 г. Това ще стане чрез активен диалог с бизнеса. Плановете са програмата да бъде изпратена в Брюксел през май. Планирано е в новата оперативна програма да бъде по-широко застъпено изнасянето на несвойствени за администрацията дейности извън нея.

Споделяне

Още от Бизнес