Улесняват процедурите за работа на чужденци в България

Снимка: БГНЕС (архив)

Обмисля се издаването на синя карта за работа на чужденци в България да става за два месеца, а не както досега - за шест, съобщи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. За мен е много важно страната да стане световна дестинация в едно направление, което се развива толкова бързо, заяви вицепремиерът след участието си в аутсорсинг конференция.

Тя съобщи, че Националният икономически съвет ще обсъжда тази седмица промяна в Закона за чужденците, с която сроковете за издаването на синята карта драстично да се съкратят. Предвижда се и увеличаване на продължителността ѝ от една до три години, а подаването на документи да е на едно гише в Министерството на икономиката.

Тя изнесе данни, според които секторът е генерирал близо три на сто от БВП за 2014 г. и има потенциал процентът да бъде удвоен в близките две до три години. Средният ръст на заетите в сектора през 2014 г. спрямо 2013 г. е над 25 на сто.

При 20.2 на сто младежка безработица в страната секторът предлага възможност за развитие на висококвалифицирани млади хора, като средните нива на заплати са значително над средната за страната заплата, каза Кунева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?