Улесняват процедурите за работа на чужденци в България

Снимка: БГНЕС (архив)

Обмисля се издаването на синя карта за работа на чужденци в България да става за два месеца, а не както досега - за шест, съобщи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. За мен е много важно страната да стане световна дестинация в едно направление, което се развива толкова бързо, заяви вицепремиерът след участието си в аутсорсинг конференция.

Тя съобщи, че Националният икономически съвет ще обсъжда тази седмица промяна в Закона за чужденците, с която сроковете за издаването на синята карта драстично да се съкратят. Предвижда се и увеличаване на продължителността ѝ от една до три години, а подаването на документи да е на едно гише в Министерството на икономиката.

Тя изнесе данни, според които секторът е генерирал близо три на сто от БВП за 2014 г. и има потенциал процентът да бъде удвоен в близките две до три години. Средният ръст на заетите в сектора през 2014 г. спрямо 2013 г. е над 25 на сто.

При 20.2 на сто младежка безработица в страната секторът предлага възможност за развитие на висококвалифицирани млади хора, като средните нива на заплати са значително над средната за страната заплата, каза Кунева.

Споделяне
Още от Бизнес