Улфовиц обеща да не ползва поста, за да проповядва демокрация

Номинираният от президента на САЩ Джордж Буш за президент на Световната банка Пол Улфовиц обещава да не използва поста си, за да проповядва демокрация, ако оглави международната финансова институция. Това заяави той в интервю за в. "Джакарта поуст", предадоха в понеделник Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

Пол Улфовиц, който е бивш посланик на САЩ в Индонезия, а в момента е първи заместник-министър на отбраната на страната и един от архитектите на войната в Ирак, посочва пред вестника, че ще съсредоточи вниманието си върху намаляването на бедността по света, и по-специално - в Африка.

На въпроса дали ще използва поста си на президент на Световната банка, за да проповядва демокрация, Улфовиц отговаря: Мисля, че хората знаят какво мисля по този въпрос, но смятам, че ще бъда по-ефективен, ако се концентрирам върху въпросите за намаляването на бедността и икономическото развитие.

Френският в. "Либерасион" също се спира на кандидатурата на Улфовиц за президент на СБ, като прогнозира, че в четвъртък - 31 март, той вероятно ще оглави институцията. За този ден е насрочено гласуването на кандидатурата на Улфовиц от 24-членния Съвет на директорите на СБ.

На 30 март Улфовиц ще се срещне с министри на финансите или развитието от ЕС. Съюзът поиска да бъде номинира европеец за вицепрезидент, какъвто пост все още не съществува, отбелязва френският вестник. В интервю в неделния брой на в. "Вашингтон поуст" Улфовиц казва по този повод, че това няма да бъде никакъв проблем за него. Създаването на поста вицепрезидент обаче едва ли ще е добра новина за развиващите се страни, чиято роля в ръководството на СБ и без това не е голяма.

В самата банка, след фазата на "шок и ужас" 10 000 служители се питат какво ще се промени в тяхната работа. Те се боят от нови спорове с неправителствени организации и от провеждането на политика, диктувана от американските интереси, отбелязва в заключение в. "Либерасион".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?