Улфовиц се оттегля като президент на Световната банка

Улфовиц се оттегля като президент на Световната банка

След седмици на натиск президентът на Световната банка Пол Улфовиц се съгласи да се оттегли след избухналия скандал за това, че съдействал приятелката му да получи по-добре платена работа и други бонуси.

"Съобщавам днес (четвъртък), че подавам оставка от поста президент на Световната банка, считано от края на фискалната година", или 30 юни, се казва в съобщение на Улфовиц.

Същия ден Управителният съвет на банката съобщи, че приема решението му.

В съобщението на институцията се посочва, че в случая са допуснати “редица грешки от редица хора”.

В изявлението си Улфовиц посочва, че е необходимо да се намери начин да се продължи напред. За да стане това, аз стигнах до заключението, че в най-добър интерес за онези, на които институцията служи, е за в бъдеще мисията ѝ да бъде продължена от ново ръководство”.

По думите му промяната е приветствана и е ключ към запазване доверието и ефективността на институцията.

Улфовиц бе назначен за президент на Световната банка през 2005 г., след като беше помощник-държавен секретар на САЩ и на този пост се изяви като един от архитектите на военната намеса в Ирак през 2003 г.

Асоциацията на служителите от групата на Световната банка, която от самото начало на скандала настоява за оставката на Улфовиц, изрази удовлетворение от неговото решение да се оттегли. Същевременно заяви, че той не бива да остава на поста до края на юни.

“Той нанесе вреди на институцията и продължава да ѝ вреди всеки ден, в който стои на поста президент”, с което подронва авторитета на банката, оскърбява служителите и завлича институцията в карта, смята асоциацията. В изявлението се казва още, че Улфовиц е поставил личните си интереси над тези на институцията и изказвайки му благодарност, бордът прави същото.  

Комисия на Световната банка излезе със заключения, че Улфовиц е нарушил правилата, когато е организирал повишението и преместването на Шаха Риза, дългогодишна негова приятелка.

След като Улфовиц поема поста през 2005 г., Риза е преместена на работа в Държавния департамент на освободена от данъци правителствена заплата възлизаща на около 194 000 долара годишно.

В сряда се водиха разговори между Улфовиц, ръководството на банката и Белия дом, за да се договорят подробностите около оставката. Боб Бенет, адвокат на Улфовиц, каза, че той няма да напусне поста с опетнено име. След това бордът на банката излезе с изявление, че оценява високо работата на Улфовиц в борбата с бедността и антикорупционните програми.

Г-н Улфовиц подчерта силната си подкрепа и привързаност към Световната банка и неговата отговорност, като президент, да действа на всички фронтове в защита на интересите на институцията. Това чувство за дълг и отговорност до доведе до днешното му изявление, обяви бордът на директорите.

Като обеща пълна подкрепа на своя наследник на поста, Улфовиц каза, че трудностите от последните няколко седмици могат в действителност да засилят банката, като очертаят области в управлението и човешките ресурси, които се нуждаят от реформи.

Пол Улфовиц няма да участва в петъчната среща на министрите на финансите на страните от Г8 в германския град Потсдам, както бе предвидено. Това означава, че той на практика вече е напуснал

президентския пост. Обявявайки оттеглянето си, Улфовиц се ангажира да не взема важни решения в областта на политиката или назначенията до напускането си на 30 юни.

По-рано в четвъртък президентът Джордж Буш изрази съжаление за оставката на Улфовиц и каза, че му се възхищава на куража и най-вече на фокусирането му върху проблемите с подпомагането на бедните.

Като най-голям акционер в Световната банката, САЩ посочват нейния президент. От Белия дом съобщиха, че Буш приел резервирано оставката на Улфовиц и скоро ще оповести новия кандидат за поста.

Освен бившия помощник държавен секретар на САЩ Робърт Зелик се споменават американският заместник-министър на финансите Робърт Кимит и бившият шеф на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър.

Споделяне

Още от Свят