Уличен в корупция висш прокурор и бизнесмен посредник напускат ареста

Уличеният в корупция висш прокурор Боян Тошев напуска ареста след месец и половина престой в него срещу парична гаранция от 2500 лв., реши във вторник Софийският градски съд.

Тошев и колегата му от Варненската окръжна прокуратура Георги Манасиев бяха задържани в началото на март по обвинение за уреждане на конкурса за ръководител на районното обвинение в а столица. Тошев, който работеше в инспектората на Върховната касационна прокуратура, поискал 30 000 лв. от Манасиев, за да го уреди на ръководния пост. При специализираната акция бе закопчан и бизнесменът от Варна Владислав Марчев, който бе обявен за посредник при предаването на половината от договорената сума.

При първоначалното разглеждане на мерките за неотклонение Манасиев бе пуснат на свобода срещу 3000 лв. гаранция, а Тошев и Марчев бяха върнати в килията.

Според магистратите няма реална опасност Тошев да извърши престъпление или да се укрие както и няма опасност да повлияе на разследването, тъй като вече е отстранен от длъжност. Марчев, който е бивш служител на МВР, в момента занимаващ се със строителен бизнес, бе пуснат заради чистото си съдебно минало.

Обоснованото  предположение за извършено престъпление не е отпаднало, приеха още съдиите. То се потвърждава от доказателствата, събрани със специални разузнавателни средства. Прокуратурата обаче трябва да събере още доказателства, за да поддържа обвинението, тъй като то не може да бъде основано единствено на СРС-та., т.е. трябва да се намери и свидетел, за да може държавното обвинение да се надява на осъдителна присъда. Такъв обаче все още не е известно да има.

Споделяне

Още от България