Уличените в плагиатство словашки политици ще запазят титлите си

Премиерът Игор Матович

Словашкият парламент прие закон, според който занапред всеки уличен в плагиатство при придобиването на научна степен ще бъде лишаван от нея. Законът няма обратна сила и всички досегашни носители на академични звания, за които е доказано плагиатство, могат да запазят титлите си, включително политиците, предаде ДПА.

Законовата промяна бе предшествана през последните месеци от серия скандали за плагиатство сред политици, сред които консервативният премиер Игор Матович, лидерът на крайнодясната партия "Ние сме семейство" и парламентарен шеф Борис Колар, както и министърът на образованието Бранислав Грьолинг от либералната партия "Свобода и солидарност".

Журналистката Мария Бенадиковичова публикува във всекидневника "Денник Ен" подробни сравнения на текстове, които доказват, че няколко видни политици са копирали в своите дисертации големи пасажи от чужди публикации, без да посочват източниците. През юли Матович призна, че е плагиатствал в университетската си теза и че е мамел и в други свои публикации при получаването на научна степен.

Разкритията и реакциите на плагиатствалите политици предизвикаха буря от възмущение в Словакия. При все това предложението измамниците да бъдат лишени от титлите си бе отхвърлено от парламентарното мнозинство.

Представители на студентски организации изразиха задоволство от факта, че за пръв път в страната възниква възможност за отнемане на академични звания. Същевременно те призоваха уличените досега политици да дадат добър пример и доброволно да се откажат от тях.

Споделяне

Още от Европа