Уличените в подкуп съдия и полицай напускат ареста

Софийският градски съд (СГС) пусна в петък от ареста съдията от Кюстендил Юрий Маринов и граничния полицай Чавдар Бурнаски. Уличените в подкуп магистрат и служител на реда ще трябва да платят по 10 000 лева гаранция за свободата си.

Двамата бяха арестувани във вторник в Кюстендил при акция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Малко след това вътрешният министър Цветанов се похвали, че са хванали първия съдия с подкуп и изрази надежда, че започва прочистването на съдебната система. Колегите на Маринов от (СГС) обаче прецениха, че трите денонощия арест са достатъчни, за "първия подкупен" съдия.

След арестите Цветанов и градският прокурор Николай Кокинов съобщиха, че Маринов поискал 24 000 лева от строителни предприемачи, които са обжалвали пред съда ревизионен акт от ДНСК за дължими суми от над 1 милиона лева. Срещу парите съдията обещал да реши делото в полза на бизнесмените. В корупционната афера се оказа замесен и служителят на МВР, който бе арестуван като посредник при предаването на подкупа.

Бурнаски се обадил на собствениците на пернишката фирма "Алматея Прима", за да им предложи "услугите" на съдията. Фирмата била наета за изграждането на водопровод в бобовдолския квартал "Христо Ботев". Общината не била доволна и кметът Грети Алексиева завела дело собствениците на "Алматея Прима".

След като съдът реши, че обвиняемите няма да останат в ареста, защитникът на Маринов адвокат Емил Велинов обясни, че клиентът му не се признава за виновен и твърди, че няма нищо общо със случая. По думите на адвоката има много начини парите да попаднат в Юрий Маринов. "Намерени са пари – заем, помощ, има много начини", заяви защитникът.

Магистратите са преценили, че има обосновано предположение за авторство на деянието, но няма опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?