Уличните протести разкриват и силата и провала на България

Уличните протести разкриват и силата и провала на България

Предприемачът Саша Безуханова се чувства все едно животът ѝ започва отначало.

Тя участва в продекмократичните протести срещу разпадащия се български комунистически режим преди повече от две десетилетия.

Сега, 50-годишна, тя е отново на улицата с още хиляди, за да протестира срещу ендемичната корупция в балканската страна и да иска оставката на новото правителство, водено от социалистите.

Посочвайки дърво в района на правителствените сгради, където всяка вечер се събират протестиращите, Безуханова каза:

"Съпругът ми и аз, заедно с дъщеричката ни, която бе бебе, стояхме до това дърво през 1990 година, за да искаме демокрация и реформи. Сега дъщеря ни е на 24 години и учи в London School of Economics, но е тук за лятната ваканция и протестира с нас отново. Тук сме по същите причини като през 1990 г., но, надявам се, с повечко мъдрост".

България, черноморска страна с население от 7.3 млн. души, премина през транформация през последните 23 години от банкрутирала финансово страна с една партия до отворена и стабилна пазарна икономика в ЕС и НАТО.

Шест години след присъединяването в ЕС обаче България остава най-бедната и една от най-корумпираните страни в ЕС със средна месечна заплата около 400 евро.

Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в "нормална европейска страна".

Цветна серия от премиери, минаваща през бившия цар Симеон Сакскобургготски, подкрепен от бившите комунисти, до неговия телохранител Бойко Борисов, подбутваха реформите, но така и не успяха да се справят с престъпните групировки, които все още контролират части от икономиката.

"Застрашен е вече европейският, демократичният път на България. Хората, които ги е грижа за страната, трябва да се вдигнат и да кажат достатъчно", каза Безуханова.

Тя е елегантна жена с перфектен английски език и представлява добра реклама за новата България, развивайки един от глобалните хъбове на Hewlett-Packard, за който работят 5000 души в София.

Вдъхновена от енергията и решимостта на протестите, тя напусна ръководния си пост в технологичния гигант, за да стартира онлайн форума MoveBG с цел генериране на идеи и предложения за политики за модернизиране на България. В мотото на форума "България може" е търсена близост с предизборния девиз на Барак Обама "Yes we can".

Революция на средната класа

Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Шествието преминава покрай барове и ресторанти на открито, притежаваните от чужденци банки и бутикови хотели - паметници на нова, хедонистична, капиталистическа България, в която някои просперираха, но мнозина едва свързват двата края.

Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи.

За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи.

Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията 40-годишният Николай Стайков, координатор на "антиправителствена информационна служба", който се определя като "дигитален градски партизанин" (digital urban guerrilla).

Като много други протестиращи, Стайков е с опит в информационните технологии - процъфтяващ сектор, който дава 10% от БВП благодарение на квалифицираните работници, ниското заплащане и връзката на България с големите европейски пазари.

"Искаме да живеем в България, където се спазват правилата и законите, където се наказват корупцията и престъпленията", казва 27-годишната Полина Янчева от Startup - неправителствена организация, която помага на млади български предприемачи основно в ИТ сектора.

"Много от колегите ми, отишли да учат и работят в чужбина, искат да се върнат в България, но са притесняват, че тук бизнес климатът все още е много труден."

Протестиращите се заканват да продължат всеки ден, докато двупартийната коалиция на премиера Пламен Орешарски подаде оставка.

Те отхвърлят твърденията, че незабавни избори биха довели до правителство, съставена от същите дискредитирани партии.

"Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, защото си плащаме данъците и знаем какво искаме", казва 35-годишният композитор Виктор Стоянов.

Много протестиращи са разгневени и от растящото според тях руско икономическо влияние в България, особено в енергийния сектор, и приветстват изразите на подкрепа от ЕС за съпротивата им срещу правителството на Орешарски.

"Тук се разиграва геополитическа игра. Ако ЕС не ни подкрепи, те на практика ще изгубят България. Руското влияние ще се увеличи още повече", казва Стоянов.

Предишното дясноцентристко правителство падна през февруари след улични протести срещу ниските жизнени стандарти и високите сметки. Но днешните протести не са заради икономиката.

Според Георги Кадиев, депутат от БСП, партията наследник на комунистите, които навремето превърнаха България в най-лоялния съюзник на Москва в съветския блок, протестът е за морал.

Разделено общество

"Колегите ми казват, че протестиращите ще се изморят и ще заминат за морето, но това не се случва. Те се радикализират още повече", каза Кадиев.

Той смята, че правителството трябва да обещае предсрочни избори следващата година.

Кадиев е сред малкото гласове на несъгласие в БСП, но той е притеснен и от завръщането на скандирания като "червени боклуци", които напомнят за поляризираните години на 1990-те, когато не беше ясно дали България ще се присъедини към западния блок или ще завие към авторитарно управление.

Политически анализатори също предупреждават, че протестиращите, добре осигурени и основно от София, не представляват цяла България.

Социологическите проучвания говорят за една разделена страна. Анкета на "Отворено общество" показа, че 44% от българите подкрепят протеста и 33% са за правителството. 72% смятат, че ситуацията в страната е "нетърпима".

Не всички млади професионалисти подкрепят протеста.

41-годишната Надя Хаджова, адвокат получила образованието си във Великобритания и САЩ, казва, че е участвала в събитията от 90-те години, защото тогава изборът е бил между демокрация и комунизъм. Тя задава въпрос защо днешните протестиращи не използват изборните урни.

В страна, пристрастена към конспиративните теории, някои казват, че протестиращите са манипулирани или дори платени от ГЕРБ, защото партията иска да се върне на власт. Това обаче се отрича и от страна на ГЕРБ, и от страна на протестиращите.

Нашата съдба

По ирония на съдбата, премиерът Орешарски - мишена на гнева на протестиращите, когато бе финансов министър в предходния кабинет на социалистите въведе приветствания от справящата се средна класа плосък данък върху доходите.

Сега 53-годишният Орешарски изглежда самотна фигура, нападана от местните медии като марионетка на фракциите в БСП и на ДПС. Той каза в интервю за "Ройтерс", че няма да подаде оставка, защото това ще се отрази на икономическата стабилност, и зае философска позиция за протестите.

"Ние, българите, често казваме, че нищо не е постигнато, но всички знаем, че не е така. През последните 20 години постигнахме много. Може би това негативно чувство идва от високите очаквания и желанието да се напредне по-бързо, отколкото е възможно", казва той.

И протестиращи, и техните критиците обаче са съгласни с едно.

"Има настроение в тези протести, което е искрено и добро за страната", казва адвокат Хаджова.

Според композитора Стоянов става дума за поемане на отговорност.

"Ние, българите, винаги сме търсили някакви спасители отвън, които да ни решат проблемите. С това трябва да се спре, трябва да се оправяме сами", казва той.

"Това е нашето пробуждане, трябва да поемем отговорност за съдбата си. Обединяваме се. Каквото и да се случи, България никога няма да бъде същата", казва Безуханова, която намеква, че в бъдеще може и да създаде реформаторска партия.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари