Улица в София вече носи името на Дими Паница

Улица в София вече носи името на Дими Паница

Малка улица в центъра на София вече носи името на визионера и филантропа Дими Паница.

Тя е разположена между площад "Народно събрание" и бул. "Васил Левски" и е успоредна на бул. "Цар Освободител". До този момент беше без име.

Решението да бъде именувана на Дими Паница е по предложение на Инициативен комитет и е одобрено от Столичният общински съвет през април, съобщиха от Столична община.

Дими Паница е един от видните съвременни българи, допринесъл за развитието на демокрацията и образованието в страната ни чрез общественозначима и дарителска дейност.

"Личността на Дими Паница е свързана с утвърждаването на демокрацията в България и гражданското общество. Той ни остави обединението зад общи каузи, като най-важна е каузата за развитието на младите хора – осигуряването на качествено образование и среда за предприемачество", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония в четвъртък.

Френският посланик Ерик Льобедел посочи, че хора като Дими Паница, проф. Минко Балкански, Кристó, Силви Вартан, Никола Манев, Цветан Тодоров са хора на света. Нормално е тяхното отличаване – това е жест от страна на родината, високо оценяван от техните семейства, приятели и близки, каза Льобедел.

Минко Балкански, който е и един от най-близките приятели на Дими Паница, сподели за него, че той е уважаван от френското общество.

"Когато ми се е случвало да кажа, че съм българин, първото, което ме питат французите, е "Познаваш ли Дими Паница?". Когато България е представена от Дими Паница, човек се чувства горд. С неговата съпруга основават фондация "Свободна и демократична България", която има голяма роля за гражданското общество в България. Повече от всичко Дими Паница знаеше, че образованието е най-важният фактор за прогреса и развитието на една нация", каза проф. Балкански.

"Има един човек, който е изключително ядосан, че не е тук днес – това е Дими. На всички нас той ни липсва ужасно и мисля, че е прекрасно да си припомним завета, който той ни остави – за искреност, демокрация, прозрачност и почтеност. Той беше най-големият защитник на младите и би се радвал изключително много на постиженията, които българските младежи в момента показват. И не на последно място на завършилите Американския университет – една от неговите големи страсти в живота", добави Марина Фон Кристиерсън, племенница на визионера.

Церемонията по наименуването на улицата се съпътства от открита изложба в Ларгото на столицата за живота и делото на Дими Паница. Тя ще бъде там до 16 юни.

Кой е Дими Паница

 

Димитрий-Иван Евстатиев Паница, по-известен като Дими Паница, e роден на 2 ноември 1930 г. в София. Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където 42 години работи в издателство "Рийдърс дайджест".

С настъпването на демократичните промени в България след 1989 г. се завръща в страната. Заедно със съпругата си Ивон Паница основават фондация "Свободна и демократична България", за да подпомагат процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализма, свободната преса и свободния пазар.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на "Джуниър Ачийвмънт" България, "Аутуърд Баунд" България, сдружение "Деца и юноши", Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика – София, основател е на Училището за политика, наречено на негово име след смъртта му.

В чужбина Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF), дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, Англо-американската прес асоциация в Париж, френския Форум на бъдещето, Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), международната Тристранна комисия.

За активната си обществена дейност Дими Паница е носител на редица награди. Удостоен е с най-високото българско отличие орден "Стара планина" първа степен. Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република. Носител е на почетен Медал за заслуги на Съвета на Европа.

Дими Паница напуска този свят 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?