Улицата, която трябва да свърже ж.к."Дружба" с метрото, ще е готова през ноември

Улицата, която трябва да свърже ж.к."Дружба" с метрото, ще е готова през ноември

До края на ноември е планирано да приключи изграждането на новата улица "Обиколна", която ще свърже столичния квартал "Дружба 2" и комплекс "Цариградски" с две станции на метрото в район "Искър". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на място на обекта.

Първите около 400 м от изцяло новия път бяха изградени със строителството на метростанция "Дружба".

В момента се изгражда нова улица с дължина от 1.1 км с габарит от две пътни платна по 6 м в посока, тротоари от 4.50 м и зелена ивица от 1.50 м.

Тротоарите няма да са с асфалт, а с унипаваж и ще се изграждат тактилни ленти и понижения на бордюрите на местата на пешеходните пресичания, за да се осигури достъпна градска среда, отбеляза Фандъкова.

Ще бъде направена и двупосочна велоалея с ширина 2 м, ще се постави и ново улично осветление.

Предвидено е и засаждане на 200 дървета и храсти.

При строителните работи "Софийска вода" е направила изместване на водопровода.

Към настоящия момент се работи в участъка от ул. "Ханс Кристиан Андерсен" до блок 211. Изпълняват се бордюри, тръбна мрежа, фундаменти за стълбовете на уличното осветление и кабелните шахти в тротоарните настилки.

Улица "Обиколна" свързва ж.к."Дружба" 1 и "Дружба" 2 и осъществява връзка с бул."Кръстьо Пастухов" в район "Искър".

Продължава изпълнението и на останалите инфраструктурни обекти – ремонти и разширения на ул."Козлодуй", ул. "Богатица" и бул."Черни връх". Към момента работните графици се спазват.

Следващата седмица се очаква да бъде пуснато движението в участъка от ул. "Филип Кутев" до ул. "Джон Атанасов" на бул. "Черни връх".

По ул."Богатица" се работи в отсечката от ул."Димитър Хаджикоцев" до бул."Джеймс Баучер", а по ул."Козлодуй" от бул."Мария Луиза" до ул."Георги Сава Раковски".

Споделяне

Още от България