Улиците на България вече са в Google Street View

Записващите изгледи автомобили на Гугъл

Услугата на Google – Street view (уличен изглед - бел.ред.) вече е активирана и за България, след като компанията приключи със заснемането на страната. Интернет приложението показва заснетите през миналата година кадри от улиците из цялата страна.

"Снимките в големите градове са най-подробни, като са заснети голяма част от малките улици, паркинги и всички обществено достъпни места. Google е имал пълното съдействие на местните власти, които са осигурявали разрешение за достъп за снимане на забележителности", коментира програмният директор на Google Street View Улф Шпитцер пред сайта "Дневник".

Процесът на заснемане на българските пътища е отнел 9 месеца. В това време са включени както самото физическо заснемане, така и обработката на снимките, наслагването им на картите и активирането на услугата.

България става 48-ата страна, по чиито улици хората могат да се "разхождат", без да стават от стола си. Услугата Street view стартира през 2007 година като страничен проект от програмата на Google, която стимулира служителите да използват 20% от времето си за разработки, които са интересни за тях, но не са част от основната им длъжностна характеристика.

В момента това е една от най-популярните услуги на компанията. Google демонстрира различните приложения на услугата като възможност институциите да използват платформата за стимулиране на туризма.

Споделяне

Още от България