Уловките при отпадането на роуминга в ЕС от 15 юни

Уловките при отпадането на роуминга в ЕС от 15 юни

Европейската регулация, довела до премахването от 15 юни на роуминг таксите в Евросъюза при мобилните разговори и сърфирането в интернет, докато потребителите са в чужбина, при всички положения е много полезна. Но тя също така променя съществено начина на тарифирането на предлаганите услуги и мобилните оператори у нас побързаха да преформатират абонаментите си планове. Миналата седмица председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов предупреди хората да внимават с предлаганите ми нови планове, а във вторник от "Теленор" дадоха обяснения как ще работят новите изисквания на ЕК, приложени практически към абонатите на втория по големина мобилен оператор у нас.

На първо място телекомът разяснява, че по същество роумингът не отпада, а просто ще се таксува по различен начин и всъщност цената на разговорите при пътуване в ЕС ще зависи от предпочетения план и условията в него.

Новата регулация ще важи както за клиентите на договор, така и за тези с предплатени карти и не се налага преподписване на стария договор или избор на нов абонаментен план, посочват от "Теленор". Компанията уточнява, че ако в плана има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, абонатът ще може да се обажда на всеки номер от мрежа на оператор в страните от ЕС без ограничения и допълнително таксуване. Все пак операторът ще следи да няма злоупотреби с прекалено дълги разговори и ако установи такива или разговорите в роуминг надвишават тази в националната мрежа, си запазва правото да таксува клиента си. Макар и да водят неограничени предоставените минути, всеки телеком има граница, която залага в общите си условия като разумно ниво на потребление.

Ако клиентът има ограничен брой минути към всички национални мрежи, те също могат да се ползват и в държавите от ЕС, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция, които формират Зона ЕС. Когато обаче фиксираният брой минути в плана бъдат изразходвани, "Теленор" ще таксува всяка допълнителна минута разговор според условията и тарифите на абонаментния план в България.

Когато клиентът обаче има в плана си само минути в мрежата на "Теленор", той ще бъде таксуван все едно говори към други национални мрежи съгласно абонаментния му план в България.

С изпращането на СМС нещата ще стоят по същия начин като с разговорите, а входящите обаждания и получаването на кратки съобщения към номера, докато е в ЕС, ще са вече безплатни.

С ползването на мобилен интернет в страните от Зона ЕС нещата ще са малко по-сложни, обясняват от "Теленор". Ако в плана има включени национални МВ, те ще могат да бъдат ползвани и в Евросъюза, но са възможни ограничения. Компанията заявява, че след 15 юни ще предостави информация с конкретното количество МВ за ползване в Зона ЕС. това ще стане в приложението MyTelenor или на мобилния портал за управление на роуминг lp.telenor.bg.

Ако потребителят превиши предоставените му национални МВ, докато е в ЕС, всеки потребен мегабит ще бъде таксуван по 1,7 стотинки с ДДС. "Теленор" обаче се ангажира да известява клиентите си, когато достигнат 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпят напълно.

Телекомът обяснява още, че ако клиентът, докато е в ЕС звъни на номер извън тази зона, това ще се таксува като роуминг към трета държава. Като международно обаждане ще се тарифира позвъняване от номера, докато собственикът му е в България, до номер на мобилен оператор от държава в ЕС.

Компанията обаче е взела мерки срещу опити за измами и предупреждава клиентите си, че ако прекарват повече време в други държави от ЕС с местния си номер и го ползват повече там, отколкото в България, те ще бъдат таксувани допълнително, тъй като идеята на новата регулация е да създава удобство при пътуване. Ако пък клиентите живеят в погранични региони и прехвърлянето в чужда мрежа става често и автоматично, просто трябва да внимават и да минат на ръчен режим за избор на мрежи, за да не бъдат изненадани не приятно.

Темекомът призовава клиентите си, които имат допълнителни въпроси, да прочетат обновените им общи условия заради роуминга в ЕС от сайта на компанията или да се свържат с кол центровете им. Компанията вече започна също така да разпраща до абонатите си СМС-и с линкове към актуализираните общи условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес